Značajan porast obima saobraćaja na rekama u Srbiji

Izvor: B92, 21.Okt.2018, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značajan porast obima saobraćaja na rekama u Srbiji

Beograd -- Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih devet meseci ove godine značajan porast obima teretnog saobraćaja na rekama u Srbiji.

Do 30. septembra 2018. pretovareno je 8,65 miliona tona robe što je povećanje u odnosu na isti period prethodne godine od 1,75 miliona tona.

Uprkos niskom vodostaju, navodi se u saopštenju Agencije za upravljanje lukama, pretovareno je 25,35 odsto više robe nego u prošlogodišnja prva tri kvartala.

Najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretovarena vrsta tereta, sa najznačajnijim povećanjem, jesu šljunak, pesak i kameni agregati.

"Rude su na drugom mestu, zahvaljujući pojačanim aktivnostima u luci u Smederevu. Nafta i naftni derivati su treća najčešća vrsta robe, dok su žitarice zabeležile pad u količini pretovara i nalaze se na četvrtom mestu", navode u Agenciji.

Skoro 72 procenata tereta pretovareno je u proglašenim lučkim područjima, što je, kažu u Agenciji, rezultat dosledne primene zakonske regulative i sprovodenja Akcionog plana Vlade Srbije za razvoj vodnog saobraćaja.

Kada je reč o putničkom saobraćaju, navode, on je u prvih devet meseci 2018. godine rezultirao sa više od 1.000 pristajanja kruzera. Na šest međunarodnih putničkih pristaništa do 1. oktobra evidentirano je 1.034 pristajanja kruzera, odnosno 16,5 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Podaci Agencije za upravljanje lukama pokazuju da je broj putnika porastao za 21 odsto, pa je tako registrovano više od 142 hiljade upotreba obale od strane putnika.

Najviše pristajanja kruzera, od početka sezone do 1. oktobra, zabeleženo je u Beogradu - 530, zatim u Novom Sadu 314 i u Donjem Milanovcu 131. Na međunarodno putničko pristanište u Golupcu, koje je sa radom počelo u aprilu 2018. godine, do kraja septembra pristala su 34 kruzera. Putnički saobraćaj tokom ove godine učestvovao je sa gotovo 12 odsto u ukupno ostvarenom prihodu od naplate lučkih i pristanišnih naknada.

"Prateći pokazatelje i trend rasta u teretnom i putničkom saobraćaju, predviđanja Agencije su da će se do kraja godine u srpskim lukama pretovariti rekordnih 12 miliona tona tereta, dok se na međunarodnim putničkim pristaništima u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni očekuje više od 1.100 pristajanja kruzera".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Značajan porast obima saobraćaja na rekama u Srbiji

Izvor: Radio 021, 21.Okt.2018

Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih devet meseci ove godine značajan porast obima teretnog saobraćaja na rekama u Srbiji...Do 30. septembra 2018. pretovareno je 8,65 miliona tona robe što je povećanje u odnosu na isti period prethodne godine od 1,75 miliona tona...Uprkos niskom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.