Zloupotrebe - neki uzimali 300 a neki 10.000 EUR

Izvor: B92, 04.Feb.2016, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloupotrebe - neki uzimali 300 a neki 10.000 EUR

Beograd -- Savetnik premijera za poljoprivredu Dragan Glamočić rekao je da Srbija mora da bude razvojno orijentisana i da je stavljen akcenat na investicije u toj oblasti.

Međutim, subvencije za biljnu proizvodnju za ovu godinu su tri puta manje nego prošle.

Glamočić rekao da budžet Ministarstva poljoprivrede jeste smanjen, ali budžet Uprave za agrarna plaćanja, gde su subvencije, nije smanjen, već je i povećan za pola milijarde dinara.

"To >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije loša vest za sve poljoprivredne proizvodače, ovo je loša vest u prvi mah za one koji se bave biljnom proizvodnjom, dok su u stočarskoj proizvodnji subvencije ostale iste, povećana su sredstva za investicije", kazao je Glamočić za RTS.

On je istakao i da su premije za mleko ostale iste jer je stočarska proizvodnja najviše ugrožena u ovom momentu.

Uredbom Vlade Srbije o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2016. godinu, umesto dosadašnjih 12.000 dinara po hektaru predviđeno je da će poljoprivrednici moći da računaju na 4.000 dinara po hektaru.

Prema njegovim recima, vlada je stavila akcenat na investicije, na sve one koji hoće da investiraju u poljoprivredu, jer je, kako je istakao, to šansa da se razvije poljoprivreda Srbije.

Upitan zbog čega je manje para za poljoprivredu, Glamočić je rekao da je prethodne godine došlo do zloupotrebe od strane poljoprivrednih proizvođača koji su množili svoja gazdinstva, a ove godine je nemoguće da se to uradi, jer se uzima dan preseka na dan 31. decembra prethodne godine.

On je istakao da su preduzete određene mere, i da su odgovarajući ljudi koji su bili krivi za ovu meru su smenjeni.

"Vlada mora odgovorno da se ponaša u okvirima budžeta. Za ovu godinu je realno planirati 2.000 plus 2.000, a da li će doći povećanje videćemo tokom polovine godine, nakon razgovora sa MMF-om", istakao je Glamočić.

Ne možemo obećavati ljudima ono što ne može da se ispuni, podvukao je Glamočić.

Poljoprivreda Srbije mora da bude razvojno orijentisana i Vlada mora da bude jednaka prema svim građanima, rekao je Glamočić.

"Srbija je povećala sredstva za investicije i svako ko bude hteo da investira 10.000 evra u neke mašine, Srbija će mu dati pet do šest hiljada evra - više od pola sredstava će dobiti iz budžeta", rekao je Glamočić.

Pokrajinska vlada uputila je oštar protest Vladi Srbije zbog drastičnog smanjenja subvencija za ratarsku proizvodnju ocenjujući da će ta odluka izazvati pad poljoprivredne proizvodnje, porast cena i smanjenje životnog standarda građana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Glamočić: Poljoprivreda mora da bude razvojno orijentisana

Izvor: Blic, 04.Feb.2016

Savetnik premijera za poljoprivredu Dragan Glamočić izjavio je danas da poljoprivreda Srbije mora da bude razvojno orijentisana i da je vlada je stavila akcenat na investicije u toj oblasti...Međutim, subvencije za biljnu proizvodnju za ovu godinu su tri puta manje nego prošle...Glamočić rekao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.