Izvor: S media, 12.Avg.2012, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život u 'obećanoj zemlji': Ovde se ćuti i radi

Priča to 25-godišnji Velikogoričanin Azur, umetničkog imena Rock, koji je pre tri godine otišao u Kanadu. Živi sto kilometara od Toronta, u gradu Cambridge, a nema nameru da se vrati kući.

"Dugo sam razmišljao, ali presudilo je ukidanje vize. Trebao mi je samo pasoš. U Hrvatskoj se situacija iz meseca u mesec čini sve lošijom, a u Kanadi mi već jedanaest godina živi brat pa sam se odlučio. Uzeo sam svoju gitaru, uz apsolutnu podršku roditelja, i otišao", ispričao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je Azur.

Budući da je oduvek želeo da se bavi muzikom, odlučio je da će u Kanadi preživljavati sviranjem i sad svira s kanadskim autorom Dennisom Napperom i bendom Drew Leith And Foundation.

Plata uvek stiže na vreme

"Plata uvek stiže na vreme. Kanađanima nije problem da odrade 15 sati odjednom. Kod kuće sam preživljavao od rada u Music Shopu, a u Kanadi se bavim muzikom i to je moj glavni izvor finansija", kazao je Azur.

Za razliku od Azura, 27-godišnja diplomirana novinarka Dora Žganjer ipak želi da se vrati u Hrvatsku. U Toronto je stigla pre dva meseca, a sad konobariše, i to po 15 sati na dan.

"Iako uspevam puno da uštedim, ne mogu da zamislim kako sama, daleko od porodice, dečka i prijatelja, ganjam novac u dalekom svetu. Ovde se sve svodi na novac, a ja naivno smatram da još uvek ima važnijih stvari u životu i zato ipak planiram da se vratim. Barem zasad", kazala je Dora koja je promenila nekoliko poslova.

'Ovde se ćuti i radi'

"U Kanadi nema izbegavanja posla. Nema – malo radiš pa užina, cigaretica, kafica, brbljanje na mobilni. Ovde se ćuti i radi", opisala je Dora.

Posla u struci ima za informatičare, elektrotehničare, u naftnom biznisu i građevini. Preostaje konobarisanje, rad u trgovini i slični "studentski poslovi".

(Večernji list, Foto: guliver/thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.