Železara u Smederevu zadržala  primat najvećeg srpskog izvoznika

Izvor: RTS, 11.Jul.2019, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železara u Smederevu zadržala primat najvećeg srpskog izvoznika

Petnaest najvećih domaćih izvoznika od januara do maja, po podacima Ministarstva finansija, planisaralo je na inostrano tržište proizvode vredne milijardu i sedamsto miliona evra. Najznačajniji izvozni proizvodi prema podacima Uprave carine su električne mašine i aparati, drumska vozila, gvožđe i čelik i obojeni metali.
Smederevska železara krajem prošle godine preuzela je primat najvećeg srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izvoznika i zadržala ga i u prvih pet meseci 2019.

Odluka Vlade Srbije da čeličanu sa 5.000 zaposlenih proda kineskom "Hestilu", donela je velike investicije, povećanje proizvodnje. Nekadašnji gubitaš, sa više od 313 miliona evra najveći je srpski izvoznik.
"Sa dobrim investitorom i sa mnogo dobrim radnicima, koje mi imamo unutra, rezultat je morao da dođe", kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata "HBIS Srbija".
Kragujevački "Fijat" uz povremena zastajkivanja i dalje vozi. Sa izvozom od blizu 252 miliona evra zauzeo je drugo, a "Tigar Tajers" je na trećem mestu. Ulaganje francuskog "Mišlena" pomerilo je Pirot, po visini zarada sa začelja, među prvih 15 gradova u Srbiji.
"Postojeća preduzeća, koja su podrška Mišelinu su takođe povećala proizvodnju i mi danas u okviru slobodne zone Pirot, imamo negde oko šest i po hiljada zaposlenih", kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.
"Fijat Krajsler automobili" predstavljaju 73 procenta izvoza privrede grada Kragujevca i 40 procenata izvoza privrede Šumadije i Pomoravlja", kaže Predrag Lučić, direktor RPK Kragujevac. 
Među najvećim izvoznicima su "Boš", "Leoni", RTB Bor, NIS, "Jura korporacija", "Henkel" - preduzeća koja menjaju sliku čitavih regina.
Strane kompanije donose u Srbiju nove investicije i tehnologije, otvaraju radna mesta, daju vetar u leđa domaćoj ekonomiji.
Pozitivan trend se nastavlja. Suficit budžeta na kraju maja iznosio je 8,3 milijarde dinara, a stopa nezaposlenosti do kraja godine trebalo bi da bude smanjena na oko 10 odsto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.