Zelenović: Garantujemo da neće doći do smanjenja plata

Izvor: Capital.ba, 24.Sep.2021, 10:47

Zelenović: Garantujemo da neće doći do smanjenja plata

BANJALUKA – Garantujemo da neće doći do smanjenja plata radnika u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj, to je samo jedna od preporučenih mjera u Programu fiskalne konsolidacije, rekao je predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS Branko Zelenović nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu finansija RS. Foto: Savez sindikata RS Zelenović je istakao da neće biti smanjenja plata u lokalnim zajedicama, ali da se Sindikat slaže sa stavom Vlade RS da treba da dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << do ušteda, ali ne na platama. „To je bila jedna od preporuka u Programu fiskalne kondolidacije koji je upućen Narodnoj skupštini, ali ponavljam da neće doći do smanjenja broja radnika, a ni plata“, kazao je Zelenović. Na pitanje da li to znači da će Ministartsvo mijenjati Program, on je rekao da ne znači i da je to samo jedna od preporučenih mjera, te da je to zadnja mjera i da vjeruje da do njene primjene neće doću. „Svi mi garantujemo da neće doći do smanjenja i svi ćemo raditi na povećanju. Sindikat ne može da dozvoli smanjenje, ima radnika koji rade za 500, 600 KM, a potrošačka korpa je sve skuplja i mora se raditi na povećanju plata“, istakao je on. Dodao je da Savez sindikata radi i na povećanju plata u privatnom sektoru kroz izmjene zakona kako bi se zaštitio radnik i da bude određena cijena rada kako bi se plate povećale i radnicima u privatnom sektoru. Naime, kako je portal CAPITAL otkrio Vlada Republike Srpske, u Programu fiskalne konsolidacije koji je uputila u Narodnu skupštinu RS, između niza mjera koje predlaže „provukla“ je i jednu mjeru koja znači drastično smanjenje primanja za zaposlene u lokalnim, odnosno gradskim i opštinskim upravama. Nakon naše objave da Vlada Republike Srpske planira da budžetski deficit u iduće dvije godine smanji primjenjujući nekoliko mjera, među kojima je i smanjenje cijene rada zaposlenima u gradskim i opštinskim upravama, te svođenje regresa, toplog obroka i prevoza na minimum, reagovale su i sindikalne organizacije. Naime, u republičkim organima uprave cijena rada je 100 KM, dok je najniža cijena rada u okviru jedinica lokalne samouprave 110 KM, pa ide do 145 KM, u zavisnosti od razvijenosti grada ili opštine. Ukoliko bi lokalni nivo bio uslađen sa republičkim, po pitanju cijene rada, što je Vlada predložila, svakom radniku na lokalnom nivou plata bi se smanjila. Na primjer, u Gradskoj upravi Banjaluka plata bi se umanjila 40 odsto, od čistačice do načelnika odjeljenja. I ne samo u Banjaluci, već u svim većim gradskim upravama, u Bijeljini, Prijedoru, Doboju i drugim bi došlo do drastičnog smanjenja plata zaposlenima u lokalnoj upravi. CAPITAL: S. Šurlan Чланак Zelenović: Garantujemo da neće doći do smanjenja plata се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zelenović: Neće biti smanjenja plata

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Sep.2021

​BANJALUKA - Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske Branko Zelenović izjavio je da neće biti smanjenja plata zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, kao ni smanjenja broja radnika u ovom sektoru.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.