Završava se isplata pomoći od 100 evra za 6.145.529 građana Srbije: Ispunili smo obećanje

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 11:25

Završava se isplata pomoći od 100 evra za 6.145.529 građana Srbije: "Ispunili smo obećanje"

Beograd -- Isplata novčane pomoći države od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti završava se danas.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da se od 15. maja do 5. juna za tu pomoć prijavilo ukupno 4.325.500 sugrađana i poručuje da je Vlada Srbije tom ekonomskom merom "pogodila tačno u centar".

Mali je podsetio da je u petak u ponoć istekao rok za prijavljivanje građana Srbije za novčanu pomoć od 100 evra. "Od 15. maja do 5. juna, u periodu od 20 dana, prijavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ukupno 4.325.500 naših sugrađana. Ukupno sa penzionerima i sa onima koji su primali novčanu socijalnu pomoć, onima koji su automatski dobili 100 evra, to je 6.145.529 građana Srbije", rekao je za Tanjug ministar finansija.

Kaže da taj broj prijavljenih "dovoljno govori u prilog tome da je Vlada Srbije tom ekonomskom merom pogodila tačno u centar" i navodi da je taj novac već u ekonomskim tokovima naše zemlje.

"Već se i kupuje roba, kupuju se proizvodi i na takav način smo pokrenuli ili doprineli pokretanju naše ekonomije nakon krize sa koronavirusom", napomenuo je Mali.

Posebno mu je, kaže, drago to što je Vlada Srbije obećanje koje je dala i ispunila. "U nekom prethodnom periodu, sa nekim prethodnim vladama, bila su razna obećanja, 1.000 evra, pa biće, neće biti. Mi smo bili skromniji, rekli smo imamo 100 evra mogućnost da podržimo i pomognemo svakog punoletnog građanina Srbije. Mi smo taj novac isplatitili, to obećanje smo ispunili", poručio je ministar finansija.

Precizirao je da je danas samo ostalo da se isplati pomoć onim građanima koji su se prijavljivali za pomoć od 100 evra u četvrtak ili petak, a to je negde oko 74.000 sugrađana.

"Danas u potpunosti završavamo sa tim programom, a sam program ekonomskih mera koji je usmeren i ka privredi, 5,1 milijardu evra i dalje traje. Mi smo prošle nedelje isplatitili drugi minimalac za 235.000 preduzeća, ukupno je 1.050.000 radnika dobilo minimalnu zaradu od Vlade Srbije. Još jednu minimalnu zaradu isplatićemo početkom jula. Time ćemo zatvoriti ceo program ekonomskih mera", kaže Mali.

Naveo je da je Srbija apsolutni rekorder u Evropi po pitanju stope rasta naše ekonomije u prvom kvartalu, po tome da nemamo masovna otpuštanja i da smo izbegli one najcrnje scenarije kao u SAD i nekim drugim zemljama Evrope.

"Sačuvali smo zaposlenost, sačuvali smo naše fabrike, naše proizvodne pogone, sa punim pravom očekujemo da, ukoliko budemo marljivi, vredni, radni, do kraja godine imamo najvišu stopu rasta našeg BDP-a u Evropi", naglasio je ministar finansija.

Kaže da sve zemlje očekuju visoke negativne stope rasta, odnosno pad BDP, pa je tako naveo da je Francuska rekla da će imati minus 11, Velika Britanija čak i više od toga, Hrvatska minus devet...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LJUDI VEĆ TROŠE PARE Mali: Više od 6,1 MILION građana prijavilo se za 100 EVRA

Izvor: Blic, 08.Jun.2020

Isplata novčane pomoći države u visini od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti završava se danas, a ministar finansija Siniša Mali kaže da se od 15. maja do 5. juna za tu pomoć prijavilo ukupno 4.325.500 sugrađana i poručuje da je Vlada Srbije tom ekonomskom merom "pogodila tačno u centar".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.