Zašto se u Americi svake godine baci najmanje 3.500 DONIRANIH BUBREGA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Sep.2019, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se u Americi svake godine baci najmanje 3.500 DONIRANIH BUBREGA?

Na listi čekanja za dobijanje bubrega u Americi trenutno se nalazi 93.000 ljudi

Uprkos tome svake godine se baci najmanje 3.500 doniranih bubrega, pokazuje istraživanje objavljeno nedavno u časopisu "JAMA Internal Medicine".

Više od 37 miliona Amerikanca pati od hronične bubrežne insuficijencije, a oko 5.000 godišnje (u proseku 12 osoba dnevno) umre dok čeka na odgovarajući organ. Zbog toga bubrežna insuficijencija zauzima deveto mesto na listi uzroka smrti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Sjedinjenim Državama.

U novoj studiji, naučnici su analizirali broj preminulih donora, čiji su organi ponuđeni centrima za transplantaciju bubrega od 2004. do 2014. U tom periodu donirano je 156.089 bubrega, od kojih je 128.102 presađeno, dok je 27.987 bačeno (17 odsto).

Posle završetka studije (2014) broj bačenih bubrega je porastao. Tako je u 2016. bačeno dvadeset odsto doniranih organa, pokazuje istraživanje.

Poređenja radi, u Francuskoj je u u istom periodu (2004-2014) bačeno samo devet odsto doniranih bubrega - zbog toga što su lekari u Francuskoj spremniji da koriste starije organe i organe ljudi koji su imali oboljenja kao što su dijabetes i hipertenzija.

Jedan od glavnih razloga ovakvog trenda je što američki programi presađivanja organa podležu strogoj kontroli institucija, te mogu da izgube ovlašćenja ako smrt ili odbacivanje grafta nastupe pre predviđenog roka. Drugim rečima, ukoliko organ nije savršeno zdrav, centri za presađivanje skloni su da se uzdrže od rizika.

Postoji više drugih razloga zbog čega se organi bacaju: "lošiji kvalitet" organa, abnormalna biopsija i slično. Osim toga, presađivanje starijeg bubrega ili bubrega osobe sa pridruženim oboljenjima više košta, jer pacijent boravi duže u bolnici i duže se oporavlja.

Organizacije u Americi već godinama pozivaju za promenu standarda koji su nekada važili pri donošenju odluke da li će donirani bubreg biti presađen ili bačen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.