Zašto je smijenjen Nogalo: Posao od 60 milijuna eura sada kontrolira Bandić

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Dec.2019, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je smijenjen Nogalo: Posao od 60 milijuna eura sada kontrolira Bandić

ZAGREB - Smjena doc. dr. Bore Nogala nakon 23 godine uspješnog vođenja Dječje bolnice Srebrnjak u vlasništvu Grada Zagreba izazvala je podjednako zgražanje i struke i javnosti jer predstavlja brutalnu demonstraciju političke moći nad strukom. 

Podršku doc. dr. Nogalu dala je cijela bolnica, premda im je iz Gradskog ureda za zdravstvo, kako su kazali doktori sa Srebrnjaka, zabranjeno održati konferenciju za novinare. To je zabranjeno i dr. Nogalu pa je on govorio na ulazu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u bolničko dvorište.

Iz Gradskog su ureda takvu zabranu opovrgnuli i tvrde da smjena nije uvjetovana baš ničim drugim osim nalazima Gradskoga kontrolnog ureda. Dok su dan prije u obrazloženju smjene, koje je predsjednica Upravnog vijeća Ana Stavljenić Rukavina članovima Upravnog vijeća podijelila na samoj izvanrednoj sjednici tog vijeća u srijedu, naveli da je to nekoliko zapošljavanja liječnika navodno bez valjanih odluka UV-a, jučer su kazali da je kriv jer nije raspisivao natječaje za projekte?!

Nogalov pomoćnik prof. dr. Davor Plavec, i sam član UV-a, bio je šokiran načinom na koji se sve odvijalo i ustvrdio je da se ravnatelja smijenilo neistinom i falsifikatima. Naveo je da je Stavljenić Rukavina donijela već napisano rješenje o smjeni.

– Nisam mogao vjerovati da toliko godina nakon Domovinskog rata svjedočim ovakvoj smjeni, da se bez pravih argumenata smjenjuje osoba na čelu ustanove koja od 1997. godine napreduje enormnim koracima i koja je prva u Hrvatskoj dobila međunarodno akreditirani standard, bez ikakvih nepravilnosti u radu nakon svih mogućih inspekcija – kazao je prof. dr. Plavec, piše Večernji list.

Problem je nastao zbog najvećega hrvatskog infrastrukturnog projekta u zdravstvu, Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini vrijednog 452 milijuna kuna, koji je proglašen i najvećim europskim pedijatrijskim projektom te vrste, a financira se 85 posto iz fondova EU.

Boro Nogalo i njegov tim deset godina gurali su taj projekt u koji nitko drugi nije vjerovao, a zdravstveni su ga autoriteti čak otvoreno omalovažavali i proglašavali unaprijed promašenim soliranjem koji kontrira ideji jedinstvene dječje bolnice u Blatu. Sada kada je projekt na stolu, kada je 60 milijuna eura stiglo maloj gradskog bolnici, počele su prljave igre i izašlo je na vidjelo kakav modus operandi vlada u svim sferama hrvatskoga javnog života.

– Tu će biti puno natječaja i bit će primamljivo mnogima. Sada kada smo nakon deset godina došli do ove faze, sada je red da to preuzmu pametniji, koji nisu nikad aplicirali, nikad dobili tako veliki projekt i napravili nešto tako dobro, ali lakše je ukrasti nego stvoriti – ustvrdio je doc. dr. Nogalo.

Zapanjujuću stvar iznijela je prof. Mirjana Turkalj, zamjenica ravnatelja DB-a Srebrnjak.

– Gradski ured za nabavu htio je preuzeti projekt. Čini se da hoće preuzeti cijelu priču i stječe se dojam da je smjena iskonstruirana da se ugrozi projekt – kazala je prof. dr. Turkalj.

Time je zapravo potvrdila kuloarske priče da je Milan Bandić od doc. Nogala tražio da projekt ide preko Gradskog ureda, a ovaj ga odbio objašnjavajući da se na takav način s europskim novcem ne radi. U istom su paketu i nagađanja da je ravnateljsko mjesto ove uspješne bolnice namijenjeno nekome od liječnika iz Bandićeva kruga pa su se u tom kontekstu spominjali prebjegli mu Siniša Varga, umirovljeni prof. dr. Boris Labar i prof. dr. Miroslav Harjaček. Nisu se javljali, a Varga je prethodno samo rekao da kao dužnosnik ne može biti istodobno i ravnatelj.

Trenutačno bolnica nema ravnatelja jer je prim. Lana Tambić Bukovac odbila biti v. d., u znak podrške dosadašnjem ravnatelju. Nismo ih dobili kako bi te navode prokomentirali. Ines Strenja Linić: Sramota za zdravstvo Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica Milana Bandića, pokušala je objasniti Nogalov krimen upitavši: “Što da ravnatelj škole raspiše natječaj za profesora matematike, a primi profesora likovnog?” Kao da ne zna da su liječnici deficitarno zanimanje u cijeloj Europi i da Hrvatskoj nedostaje dvije tisuće doktora.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.