Zaokret Saudijaca? Aramko potpisao ugovore sa pet kineskih kompanija

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaokret Saudijaca? Aramko potpisao ugovore sa pet kineskih kompanija

Rijad -- Naftna kompanija Saudijske Arabije Aramko saopštila je da je potpisala ugovore o isporuci sirove nafte u 2020. sa pet kineskih kompanija.

Ti sporazumi, potpisani odvojeno, "učvrstiće poziciju kompanije kao glavnog snabdevača Kine", kaže se u saopštenju.

Potpredsednik za planiranje marketinga, prodaje i nabavke Ahmed al-Subaji kazao je da ti ugovori pokazuju kako "kineski potrošači imaju poverenja u stabilnost snabdevanja od strane Aramka", i dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istovremeno odražavaju "posvećenost kompanije najbrže rastućem naftnom tržištu na svetu".

Prema juče objavljenom izveštaju Blumberga, nekoliko državnih firmi i fondova iz Kine navodno razmišljaju o investiranju 10 milijardi dolara u saudijski Aramko na najavljenoj inicijalnoj javnoj ponudi akcija.

Naime, Fond Put svile, kineski državni investicioni fond, Sinopek grupa, kinesko državno preduzeće koje se bavi naftom i gasom, kao i suvereni fond Kina investment korp, neki su od zainteresovanih entiteta koji pregovaraju o investiranju u IPO Aramka, objavio je Blumberg ne navodeći izvore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.