Zakopali nesuglasice: Saudijci i Rusi se dogovorili o smanjenju proizvodnje nafte

Izvor: B92, 09.Apr.2020, 17:42

Zakopali nesuglasice: Saudijci i Rusi se dogovorili o smanjenju proizvodnje nafte

Njujork/London -- Sudijska Arabija i Rusija dogovorile su se o nacrtu sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, u nastojanju da spreče kolaps tržišta izazvan koronavirusom.

Rojters izveštava da su cene nafte uzletele nakon ove vesti za 12 procenata.

Dve zemlje su izgleda zakopale nesuglasice koje su dovele do velikog suficita u ponudi nafte, navodi "Blumberg", pozivajući se na izjave neimenovanih delegata.

Do približavanja stavova je došlo neposredno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uoči početka vanrednog virtuelnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika.

Prema izveštaju Rojtersa, cene sirove nafte su uzletele za 12 posto nakon vesti da su se OPEK i glavni proizvođači, sa Rusijom na čelu, dogovorili o smanjenju pumpanja za 20 miliona barela dnevno, prenosi Raša tudej.

Cena amerčke WTI nafte je, kako se navodi, porasla 12 procenata, na 28,36 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta “brent” zabeležila rast od 8,5 procenata, na 35,79 dolara za barel.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.