Za sistemsko nadvodnjavanje potrebne investicije

Izvor: Glas javnosti, 10.Jun.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sistemsko nadvodnjavanje potrebne investicije

BEOGRAD - Procenat poljoprivrednih površina u Srbiji koje se nalaze pod intenzivnim navodnjavanjem daleko je od potreba agrara naše zemlje, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.

Razlozi za takvo stanje pre svega su nedostatak finansijskih sredstava, odnosno investicija i i neadekvatno korišćenje velikih sistema za navodnjavanje u Srbiji, kazao je Milovanović na seminaru o iskustvima Poljske u upravljanju vodama u Palati "Srbija".

Milovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je naveo da je procenat površina u sistemu za navodnjavanje mali, ali da postoje problemi u njegovom iskazivanju usled nepostojanja odgovarajuće metodologije, jer statistički podaci "govore jedno, a praksa drugo".

Prema nekim ranije iznetim podacima, u Srbiji se navodnjava samo oko 1,2 odsto poljoprivrednog zemljišta, odnosno svega oko 25.000 hektara u odnosu na 4,2 miliona hektara ukupne obradive poljoprivredne površine u našoj zemlji.

Milovanović je naglasio da je integralno upravljanje vodama ključno za razvoj poljoprivredne proizvodnje, najpre biljne, a potom i stočne produkcije, dodajući da je neophodno da državni organi posvete odgovarajuću pažnju tom osnovnom resursu.

Prema njegovim rečima, da bi stepen navodnjavanja bio podignut na odgovarajući nivo, neophodno je da država obezbedi finansiranje pod povoljnim uslovima svim zainteresovanima za ulazak u taj sistem, kao i da se postojeći veliki sistemi za navodnjavanje revitalizuju i ponovo stave u punu funkciju.

Milovanović je podsetio da je ova oblast regulisana Zakonom o vodama koji je usvojen prošle godine, a za čiju je punu implementaciju rok dve godine.

On je kazao da su poljska iskustva dragocena za Srbiju, kako zbog reforme kroz koju je prošla poljoprivreda i agrobiznis te zemlje tokom procesa pridruživanja EU, tako i zbog efekata koje je ulazak Poljske u Uniju imao po zajedinčku agrarnu politiku.

Ambasador Poljske u Srbiji Andžej Jasionovski istakao je da ta država želi da svoju podršku Srbiji u procesu evropskih integracija transformiše u konkretne aktivnosti, dodajući da se "kod srpskih vlasti vidi odlučna težnja da se Srbija učlani u EU".

On je kazao da je cilj da Poljska Srbiji pruži pomoć u modernizaciji i "izbegavanju klopki koje Poljska nije uspela da izbegne" tokom procesa pristupanja Uniji.

Jasionovski je dodao da je cilj današnjeg skupa da poljski stručnjaci iznošenjem iskustava svoje zemlje pomognu u ubrzanju reforme vodoprivrede u Srbiji.

Predsednik Nacionalne uprave za vodoprivredu Poljske Lešek Karvovski ukazao je da se većinski deo zemljišta u toj državi već nalazi u sistemu za navodnjavanje, kao i da postoje dva dela tog sistema - osnovni i posebni.

Karvovski je srpskim kolegama uputio savet da je najbolje da sistem za navodnjavanje ima "jednog gazdu", odnosno jedno telo na nivou države koji će njime upravljati.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.