Za pet godina: Nivo kredita se udvostručio na 672 miliona evra

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pet godina: Nivo kredita se udvostručio na 672 miliona evra

Podgorica -- Nivo gotovinskih kredita se poslednjih pet godina skoro se udvostručio na 672 miliona evra, zbog čega se morala doneti odluku o ograničenju intenzivnog rasta.

To je saopštio direktor Sektora za kontrolu banaka u Centralnoj banci (CBCG), Dejan Vujačić.

Vujačić je, komentarišući odluku CBCG o ograničavanju gotovinskih kredita koje će banke odobravati građanima, kazao da regulisanje njihovog obezbeđenja nije ništa novo, jer takvo iskustvo postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Evropi i zemljama okruženja.

"Crna Gora se pridružila tim zemljama, jer su primećeni trendovi intenzivnog rasta gotovinskih neobezbeđenih kredita", rekao je Vujačić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je CBCG, tokom analize koju je uradila dva puta, evidentirala da su u periodu od pet godina, odnosno od drugog kvartala 2014. godine do drugog ovogodišnjeg tromesečja, ukupni krediti porasli 24 odsto.

"U istom tom periodu gotovinski krediti su se skoro udvostručili i porasli 95 odsto, tako da su na kraju juna iznosili 672 miliona evra", precizirao je Vujačić.

On smatra da je to relativno visok nivo, koji je morao ograničiti.

"Suština je da je, pored toga što je porastao volumen kredita, porasla i njihova ročnost. Duža ročnost podrazumeva i veće nivoe odobravanja kredita. Tako je neko ko prima prosečnu platu od 511 evra mogao da se zaduži otprilike 25 hiljada evra na period od 12 godina što, imajući u vidu više činilaca, izaziva veći rizik po banke koje odobravaju takve kredite", rekao je Vujačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.