Za nastavak obnove novosadskog porodilišta 209 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2019, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nastavak obnove novosadskog porodilišta 209 miliona dinara

Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu biće odobreno 209 miliona dinara, što će nakon više od deset godina omogućiti nastavak i završetak radova na tom objektu, odlučeno je na današnjoj posebnoj sednici Pokrajinske vlade, kojom je predsedavao predsednik Igor Mirović.

Na današnjoj sednici otvorenoj za javnost, kojoj je prisustvovala i uprava Kliničkog centra Vojvodine, usvojena je i Informacija o početku rekonstrukcije i dogradnje lamela ''B'' i ''C'' Kliničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << centra Vojvodine.

"Ovaj projekat je razmatran na zajedničkim sednicama Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, a sredstva iz treće tranše kredita, koji je Vlada Srbije potpisala sa Evropskom investicionom bankom, nalaze na računu Vlade. Evropska investiciona banka je potvrdila da je tenderska dokumentacija ispravna, čime su se stekli uslovi da u narednih desetak dana bude raspisana javna nabavka za izbor ponuđača, koji će graditi blokove "B“ i "C" Kliničkog centra Vojvodine. Očekuje se da će do kraja godine biti potpisan ugovor sa izabranim ponuđačem“, rekao je Igor Mirović na sednici.

Investiciona vrednost rekonstrukcije "B" i "C" bloka KCV je 32,6 miliona evra.

"Projektom je predviđena izgradnja novog objekta površine 33.275 kvadratnih metara, od čega je bruto površina medicinske namene 30.689 kvadrata. Predviđena je direktna „topla“ veza Lamele ''B'' sa Poliklinikom i Internom medicinom, kao i sa Lamelom ''A'' u kojoj je Urgentni centar. Ukupan broj kreveta je 348, od čega 288 običnih, 22 kreveta hirurške intenzivne nege, 24 kreveta hirurške poluintenzivne nege i 14 kreveta za jedinice za transplantaciju. Projektovan broj operacionih sala je 16", objasnio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Pre nego što budu završeni blokovi B i C Kliničkog centra Vojvodine, biće završena i rekonstrukcija interne klinike i poliklinike, najavio je Mirović.

"Naložio sam i da paralelno sa tim radovima, bude nabavljena sva neophodna medicinska oprema, bolnički kreveti, dijagnostička oprema, kako bi odmah, po završetku blokova B i C, oprema bila spremna, da ne bismo bili u problemu kao što je to bio slučaj u Kliničkom centru Niš", izjavio je Mirović.

On je, govoreći o nastavku rekonstrukcije novosadskog porodilišta, podsetio na krivične postupke vođene u vezi sa tim projektom.

"U rekonstrukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo, prema nalazu sudskog veštaka u postupku koji se vodi pred našim sudovima za proneveru novca, utvrđeno je da je nestalo 210 miliona dinara, to je razlika između plaćenih i izvedenih radova. Ceo taj objekat, odlukom suda i tužilaštva, bio je zatvoren i mi smo uspeli da za ovih godinu i po dana, u koordinaciji s tim nadležnim organima, da najstručniji projektanti uđu u objekat i urade težak i nezahvalan posao, da ispitaju šta je urađeno u tom bloku. To je nezahvalan posao, jer krećemo praktično iz sredine, ali uspeli smo da obezbedimo građevinsku dozvolu, za nekih dve tri nedelje objavićemo javni poziv i tokom jeseni imati izvođača radova, koji će u narednih šest do osam meseci obaviti svoj deo posla", rekao je Mirović.

Ono što se dešavalo u vezi sa rekonstrukcijom novosadskog porodilišta u prethodnom periodu, Mirović je nazvao "zločinom".

"To nije smelo da se desi. To predstavlja pravi zločin jer je Vojvodina deset godina bila bez adekvatnog prostora za porodilje, trudnice, bebe, a za koji su građani su izdvojili ne mali novac. Kada se analizira, u odnosu na ugovorenu sumu od milijardu dinara, očigledno naduvanih, čak i tako u sistemu naduvanih cena, oni nisu bili sposobni da to izvedu, nego su očigledno napravili organizovanu grupu koja je sve to uništila i opljačkala", rekao je Mirović, obrazlažući da je "morao narodski da objasni šta se dešavalo s tim projektom".

Rekonstrukcija novosadskog porodilišta počela je 2008. godine, a prekinuta 2012. godine. Zbog odluke nadležnih organa objekat je privremeno zatvoren zbog istrage povodom pronevere u iznosu od 210 miliona dinara. Predviđeni radovi u iznosu od 209 miliona dinara podrazumevaju građevinsko-zanatske i elektroinstalaterske radove, mašinske instalacije i druge radove. Očekuje se, rečeno je na sednici, da će u prvoj polovini 2020. godine ovaj objekat biti u funkciji.

Pokrajinska vlada danas je donela rešenje kojim se 26,5 miliona dinara usmerava Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici za finansiranje izrade idejnog rešenja i projektno-tehničke dokumentacije objekta Kamenica 3 s PET centrom.

Idejnim rešenjem je predviđena izgradnja objekta površine 8.200 m2, čime bi bio rešen problem sa nedovoljnim posteljnim kapacitetima na Institutu za onkologiju.

"Istovremeno, bio bi obezbeđen i prostor za Centar za palijativno zbrinjavanje najtežih bolesnika. Dodatni prostor dobio bi i Institut za plućne bolesti za proširenje Dnevne bolnice za hemioterapiju pulmoloških pacijenata, dok bi Institut za kardiovaskularne bolesti ovim proširenjem na prvom mestu dobio prostorne kapacitete za izvođenje dijagnostički važnih procedura", rekao je pokrajinski sekretar Gojković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Saopštenje sa sednice Pokrajinske vlade: Za rekonstrukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu 209 MILIONA DINARA

Izvor: Blic, 04.Jul.2019

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici, kojoj je predsedavao predsednik Igor Mirović, donela rešenje da se Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu usmeri 209 miliona dinara, što će nakon više od deset godina omogućiti nastavak i završetak radova na ovom objektu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.