Za ovu jelku morate da date platu i po: Paprene kazne za ilegalnu seču

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ovu jelku morate da date platu i po: Paprene kazne za ilegalnu seču

Tbilisi -- Za jelku visoku dva metra u Velikoj Britaniji treba platiti između 72 i 92 dolara.

U Gruziji, gde ovo drveće raste samo u određenim krajevima, cena može biti i tri puta veća.

Nordman jelka, najpopularnije novogodišnje drvo u Evropi, vrlo je retka, preneo je BBC.

U Gruziji ima mnogo šume, ali mnoge od njih su osiromašene zbog drvoseča koji su mimo zakona sekli drveće i jelke u jeku sezone. Novim zakonima je znatno smanjena ilegalna seča >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drveća.

Onaj ko prekrši zakon mora da plati čak 415 dolara (oko 370 evra), što je značajna svota ako se ima u vidu da je prosečna plata u Gruziji 2018. godine iznosila 369 dolara. Danas tamošnji stanovnici imaju priliku da kupe Nordman jelku na lokalnom uzgajalištu, ako mogu da je priušte sebi, jer se cene kreću između 294 i 519 dolara.

Cene su visoke jer Nordman jelke sporo rastu, a da bi dostigle visinu od dva metra, treba im i do 10 godina. Procenjuje se da će cene pasti za pet godina, kada se broj stabala poveća. U Gruziji se slavi pravoslavni Božić 7. januara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.