Za 48 godina nisam to doživeo, sve je krepalo, zatvaram

Izvor: B92, 31.Okt.2018, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za 48 godina nisam to doživeo, sve je krepalo, zatvaram"

Preživela je stabilizacije, par-nepar, nestašice hrane, turobna vremena, rat, skloništa,…

Ali, u borbi s punom jačim neprijateljem, galopirajućim turizmom koji se dogodio Splitu, kultna konoba "Tri volta", danas Zalogajnica Dioklecijan pala je kao pokošena.

Od 1. novembra u znamenitom okupljalištu radnika i akademika, ribara i profesora više se neće moći degustirati paštafažol, tripice, lešo i ostale pučke đakonije, piše Slobodna Dalmacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Nema više. Gotovo! Vlasnik Ante Prkić priznaje kako je kapitulirao. Nakon 48 godina stalnog, kontinuiranog rada na dnevnoj bazi, izgubio je bitku s najvećim do sada neprijateljem - turizmom. Onim hvaljenim, onim što donosi lovu, evre, dolare, kune. I za sobom, iako o tome brojni ćute, ostavlja tiho umiranje najužega splitskoga gradskog područja.

"Bio sam treći ugostitelj u ovom gradu, nakon Gage i Sicilijane, i u tih 48 godina od kada san otvorio ovaj lokal nikada ga tokom zime nisam zatvarao. I kada su svi ostali lokali zatvarali, borio sam se. Ali ne mogu više, došao sam do iznemoglosti. Gotovo je. Evo još koji dan, koji sat i moj Dioklecijan ide "spavat do Sv. Duje. Grad je mrtav. Sve je krepalo. Sve nas je taj turizma ubio. Ljudi su prodali stanove u centru, preselili su se, išli su da žive na sela, mladi trče napolje. Nema u centru više nikoga", kaže Ante.

Lokal Dioklecijan iz Dioklecijanovih dvora, iz samog srca grada bio je jedno od poslednjih svetala u mračnoj splitskoj zoni. Jedno za drugim su se gasila. Kažu vlasnici kako nemaju za koga da rade, splitski svet radije od silaska u grad trči u šoping-centre. Tamo ih čeka dnevni besplatni parking, a u gradu za sat vremena moraju dati deset i više kuna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NEMA VIŠE TRIPICA, PAŠTAFAŽOLA I LEŠO MESA Galopirajući turizam POKOSIO kultnu konobu "Tri volta" u Splitu

Izvor: Blic, 31.Okt.2018

Preživela je stabilizacije, par-nepar, nestašice hrane, turobna vremena, rat, skloništa, ali u borbi s punom jačim neprijateljem, galopirajućim turizmom koji se dogodio Splitu, kultna konoba "Tri volta", danas Zalogajnica Dioklecijan pala je kao pokošena.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.