Xi u razgovoru s Trumpom zatražio obnovu sjevernokorejskih pregovora

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jan.2018, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Xi u razgovoru s Trumpom zatražio obnovu sjevernokorejskih pregovora

PEKING – Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zatražio da sve uključene strane stvore uvjete za obnovu pregovora sa Sjevernom Korejom.

Xi je pozvao na "zajedničke napore kako bi se održao teško postignut zamah za poboljšavanje stanja na Korejskom poluotoku" i za stvaranje uvjeta za obnovu pregovora, objavila je službena kineska novinska agencija Xinhua.

Dvojica predsjednika razgovarala >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << su uoči sastanka ministara vanjskih poslova iz 20 zemalja u Vancouveru koji će razgovarati o načinima da se u potpunosti provedu sankcije UN-a protiv Sjeverna Koreje.

Trump je priznao kinesku ulogu na Korejskom poluotoku i obećao je osnažiti komunikaciju i suradnju s Kinom, prenijela je kineska televizija CGTN.

Xi je također kazao da bi dvije zemlje trebale osnažiti suradnju na područjima poput vojnog i pravosudnog. Dvije bi zemlje trebale riješiti svoja ekonomska i trgovinska pitanja međusobnim otvaranjem tržišta, kazao je Xi.

Kina i Rusija, dva sjevernokorejska najbliža i utjecajna susjeda neće nazočiti sastanku u Vancouveru u utorak kojim će predsjedati zajednički kanadski i američki ministri vanjskih poslova Chrystia Freeland i Rex Tillerson.

Na sastanku će biti zemlje koje su izvorno činile zapovjedništvo UN-a tijekom korejskog rata od 1950. do 1953., kao i predstavnici Južne Koreje, Japana, Indije i Švedske.

Washington i Ottawa sazvali su sastanak kako bi pokazali predanost međunarodne zajednice diplomatskom rješenju rastuće prijetnje koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni i balistički raketni program.

I Moskva i Peking osudili su sastanak ocijenivši da će nanijeti štetu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.