Wang Yi odbacuje američke laži o Huaweiju

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Feb.2020, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wang Yi odbacuje američke laži o Huaweiju

MUENCHEN - Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi lažima je u subotu nazvao američke ocjene da Kina želi postati carstvo i da se za ostvarenje svojih vanjskopolitičkih ciljeva služi tehnološkom kompanijom Huaweiem.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu rekao da Kina, Rusija i Iran "žele postati carstva" i da se koriste kibernetičkim prostorom za širenje svoga utjecaja.

"Sve te optužbe protiv Kine su laži i nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << utemeljene na činjenicama", rekao je Wang pred političarima i diplomatima iz cijelog svijeta.

"No, ako zamijenimo subjekt laži s Kine na Ameriku, onda te laži mogu postati istina", dodao je.

Pompeo je rekao da su Huawei i ostale kineske tehnološke kompanije "trojanski konji za kinesku špijunažu", a američki ministar obrane Mark Esper optužio je Peking da preko te tvrtke provodi "opaku strategiju".

Kineski Huawei, globalni gigant u proizvodnji opreme telekomunikacijskih mreža, u središtu je međunarodne političke oluje jer SAD nastoji uvjeriti druge zemlje da kompaniji zabrane da sudjeluje u uvođenju 5G mobilne mreže.

Washington kaže da bi Huaewijeva tehnologija mogla otvoriti vrata za kinesko špijuniranje, optužbe koje Huawei i Peking negiraju.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.