Vučinić: Mere države direktno će uticati na privredu i relaksiranije poslovanja

Izvor: B92, 01.Apr.2020, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučinić: Mere države direktno će uticati na privredu i relaksiranije poslovanja

Beograd -- Paket mera za pomoć privredi je obiman i nikad veći i direktno će uticati na privredu i relaksiranije poslovanje, kaže finansijski konsultant Gojko Vučinić.

Kroz paket mera su, kako objašnjava, uvaženi najznačajniji predlozi privrednika.

"Mere koje su donete i koje će stupiti na snagu uskoro, pre svega u prvom koraku utiču na likvidnost, koja je sada najznačanija zbog nepoznavanja dalje situacije kako će se kretati prilivi, prodaja i naplata. Zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomeranje, plaćanja obaveza, kao što su doprinosi, sve to će doneti jedan relaksiraniji način privrednicima bez velikog pristiska, obaveza koje im stižu, da se posvete poslu. Pored odlaganja, tu je i mogućnost odlaganja plaćanja akontacija na porez na dobit", istakao je Vučinić za Tanjug.

Prethodna mera koja je već doneta i koja je stupila na snagu, a koja takođe utiče na likvidnost, prema njegovim navodima, jeste moratorijum otplate kredita. Ceo taj paket mera, kako kaže, znatno utiče na likvidnost kompanija u ovom trenutku.

Prema njegovim rečima, nije zahvalno sada odrediti vremenski trenutak kada se očekuje da se vrate stvari u normalu. Kompanije nakon rešavanja problema likvidnosti, koje je primarno pitanje i nakon što se pre toga rešilo nulto pitanje, odnosno pitanje zaposlenih, da su oni obezbeđeni ili da rade od kuće.

"Kada smo te dve stvari rešili, likvidnost i zaposlene, onda možemo da se posvetimo trećoj temi, odnosno da vidimo kako možemo svoj poslovni model da prilagodimo trenutnoj situaciji", napominje i objašnjava - kako mogu proizvodi da se isporuče, da li postoji tražnja i dalje za njima.

"Imamo različite efekte i različita očekivanja, u zavisnosti od sektora, da li je kompanija u ugostiteljskom ili prodajnom sektoru", primećuje.

Kako dodaje, u ugostiteljskom sektoru su svi praktično zatvorili svoje lokale i mogu samo dostavu da rade.

"U zavisnosti od delatnosti neki beleže i rast, na primer maloprodajni lanci prehrambene robe beleže 50 i 60 odsto rasta. Umesto razmišljanja kada će se situacija vratiti u normalu, možda je ispravnije misliti na to kako da se prilagodimo", kazao je finansijski konsultant.

On navodi i statističke podatke iz Kine, za koju kaže da je trenutni reper u svetu, kako za zdravstvenu i za socijalnu situaciju, tako i za privrednu. Kako kaže, neke pozicije su se nakon dva-tri meseca, vratile na 70 i 80 odsto rezultata pre nego što je proglašena vanredna situacija.

Vučinić kaže da je nepoznanica sa kojim će se sve problemima suočiti mala, srednja i velika preduzeća.

"Za one koji će moći da nastave da posluju u nekom promenjenom modelu i prilagođeni ovakvoj situaciji, deluje da će biti obezbeđeno i dodatno finansiranje. To je negde i za očekivati, pošto vidimo da je interancionalno okruženje upravo usmereno na tu stranu", rekao je Vučinić.

On kaže i da se značajna finansijska sredstva stavljaju na raspolaganje i od internacionalnih finansijskih organizacija, ali i od država.

"Kod nas je obezbeđen zaista veliki paket, koji bi trebalo da pomogne privredi u tom smeru. Bitno je da se razume, da to nije rešenje za sve i svakoga. Ono što je naša preporuka i ono što kažemo našim klijentima, sa kojima smo već obavili razgovore, je da je potrebno sagledati situaciju i pristupati svemu bez panike", istakao je Vučinić.

Među njima su i kompanije koje spremno dočekuju ovakvu situaciju i Vučinić kaže da je ovo je prilika da se nauči nešto novo i da se neke od kompanija možda i trajno prilagode izmenjenom tržištu.

"Neke stvari koje su bile ranije nezamislive, prebačene su onlajn, konkretno u našoj kompaniji, ne samo u Srbiji nego širom sveta i to je ono što je pozitivno", dodaje on.

Kako kaže, situacija jeste teška i to je svima jasno, ali neki će iz ovoga svega izaći još jači i bolji. Motivisani upravo tom situacijom da je dobro upravo graditi na postojećim kapacitetima i mogućnostima, a ne sedeti i očajavati, objašnjava Vučinić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.