Vučić i Brnabić predstavili program Srbija 2025, vredan oko 14 milijardi evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Dec.2019, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Brnabić predstavili program "Srbija 2025", vredan oko 14 milijardi evra

Program "Srbija 2025 " vredan je nešto manje od 14 milijardi evra, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na predstavljanju projekata u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ti projekti će ubrzati rast privrede i učiniti našu zemlju mnogo boljim mestom za život", rekla je Brnabić u Palati Srbija.

Ona je kazala da će se program "Srbija 2025" finansirati iz budžeta, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija, sa kojima ćemo nastaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnju.

Srbija se nalazi danas na korak od dobijanja investicionog rejtinga, dodala je premijerka.

Srbija danas fundamentalno drugačija nego 2014.

Brnabić je poručila da je Srbija danas fundamentalno drugačija zemlja u poređenju sa 2014. godinom.

"Danas smo finansijski i ekonomski stabilna zemlja, mnogo poštovanija zemlja i politički i ekonomski", poručila je Brnabić na predstavljanju strategije razvoja zemlje u narednih pet godina u palati Srbija, kojem prisustvuju članovi vlade i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija.

Ona je istakla da je Srbija danas zemlja u kojoj je nezaposlenost ispod 10 odsto, prvi put jednocifrena - 9,5 odsto, koja konstantno opada, dok je prosečna neto plata nešto viša od 500 evra, a plate i penzije se kontinuirano povećavaju.

Brnabić je dodala da je Srbija danas zemlja koja je ušla u period s

tabilnog rasta sa jednom od najvećih stopa rasta u ovom delu Evrope.

"Ovo treba da bude na ponos svih građana, jer smo ovo uspeli zajedno da uradimo. Danas smo ovde, jer Srbija može i zaslužuje još mnogo bolje", poručila je Brnabić.

Predstavljanju programa razvoja zemlje u narednih pet godina prisustvuju članovi vlade, direktori javnih preduzeća, predstavnici državnih institucija.

Na kraju 2025. prosečna plata 900 evra, penzija 430-440 evra

Prosečna plata na kraju 2025. godine biće 900 evra, a prosečna penzija 430 do 440 evra, to obećavam građanima Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić predstavljajući novi investicioni plan Srbija 2025.

To će biti jedan od rezultata programa Srbija 2025, koji će, kako je istakao predsednik Vučić, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi pre svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas, a ne građane.

Prvi cilj plana Srbija 2025 je da se drastično smanji proporcija odlaska mladih iz zemlje, da bi imali vise dece i budućnost, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da će u januaru naredne godine prosečna plata biti preko 500 evra, a penzije 245 evra.

Penzije su trenutno 226 evra, a biće skoro dvostruko veće za pet godina u realnom iznosu, rekao je predsednik i dodao da će životni standard penzionera biti oko 70 odsto bolji nego sada.

Rekao je da se to može i zbog makroekonomske stabilnosti i da će kurs dinara 14 godina u kontinuitetu ostati stabilan - između 117 i 120 dinara u odnosu na evro.

Napomenuo je da će sa platama ići lakše, a sa penzijama teze, jer se smanjuje udeo penzija u platama, ali da će se sve preduzeti da i penzije budu usklađene sa rastom plata, ali da se ne smeju ugroziti javne finansije.

"Pomeraćemo da bude 12 do 13 odsto učešća, danas nam je 10,2 odsto, ići će na 10,5 - 10, 7 , da bi penzije rasle brže", rekao je Vučić, napominjući da bismo, ako bi išli na čist švajcarski model, bili u problemu.

Rekao je i da treba obezbediti konkurenciju na tržištu radne snage, jer nemamo radnika.

Reforme ce biti teške za vladu i državu, EPS, Srbijagas i javna preduzeća, a ne za građane, istakao je predsednik.

Dodatnih 500 miliona evra za energetiku

Predsednik Vučić najavio je danas, prilikom prezentacije programa "Srbija 2025", dodatnih 500 miliona evra za ulaganje u oblasti energetike.

"Kada se pogleda samo cifra, to deluje malo, ali ne i kada se zna sa koliko novca raspolažu javna preduzeća", rekao je on.

Vučić je kazao da će taj dodatni novac biti upotrebljen pre svega za dodatne kapacitete skladištenja gasa, za izgradnju novog bloka termoelektrane Kolubara B u Kaleniću, ali i brojne druge prioritetne projekte u izgradnji gasne mreže.

Dodatnih 150 miliona evra za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji

Predsednik je danas rekao da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju dobiti dodatnih 150 miliona evra.

Ta dodatna sredstva, kako je objasnio, namenjena su infrastrukturnim projektima.

"Radićemo svuda gde možemo, i to ne samo na severu, već i južno od Ibra - u Gračanici, Ranilugu, Klokotu, Pasjanu, ali I Štrpcu, Sirinićkoj Župi, na celom KiM gde god žive Srbi", kazao je on.

Vučić je najavio i dodatnih 100 miliona eva za saradnju sa Republikom Srpskom.

"Naša je obaveza da, zbog nešto lakše situacije, mnogo većeg nivoa investicija koje imamo, pomognemo RS njenim povezivanjem sa maticom, ne ugrožavajući teritorijalni integritet BiH", rekao je on.

Milijardu evra za vodovod i kanalizaciju - u svakom selu

U okviru Program "Srbija 2025" biće uloženo čak milijardu evra za izgradnju vodovoda i kanalizacije u svakom selu u Srbiji, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je rekao da će, posle ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu, najviše novca biti izdvojeno u vodovod i kanalizaciju, jer je to od ogromnog značaja za život građana.

"Da u svakom selu imamo vodovod i kanalizaciju", naglasio je Vučić.

Rekao je da će novac za tu namenu biti realizovan preko Kancelarije za javna ulaganja i napomenuo da je opredeljeno i više novca nego što lokalne samouprave mogu da potroše.

Vučić je naglasio da je potrebna ozbiljna priprema projekata od strane lokalnih samouprava.

Više od pet milijardi evra u putnu infrastrukturu

Vučić je najavio je danas da će u okviru programa Srbija 2025 više od pet milijardi evra biti uloženo u putnu infrastrukturu.

"Planovi su da uložimo 5,078 milijardi u putnu infrastrukturu u narednom periodu", rekao je Vučić.

Predsednik je na mapi gradova Srbije iscrtao i povezao buduće deonice i objasnio gde će putevi prolaziti i koja mesta će povezivati.

Brza saobraćajnica Sombor-Kula-Vrbas Bečej, Novo Miloševo, Kikinda

Naveo je između ostalog, da će se graditi brza saobraćajnica Sombror-Kula-Vrbas Bečej, Novo Miloševo, Kikinda.

Na ovaj način, kaže, biće potpuno povezan severozapadni deo sa severoistokom zemlje, a dodatno će se graditi autoput Beograd-Zrenjanin, kao put Novi Sad-Zrenjanin...

Za tri godine biće, kaže, završen Moravski koridor a jedan od važnijih projekata je i deonica Vožd Karađorđe za šta je već obezbeđeno 100 miliona evra.

U železničku infrastrukturu biće uloženo nešto više od 3,5 milijardi, a u tu cifru je uračunata i izgradnja metroa u Beogradu oko 1,3 milijardi.

Za deonicu rekonstrukcije pruge Novi Sad-Subotica već je izdvojeno 800 miliona evra, a za prugu Beograd - Niš obezbeđeno je 200 miliona evra.

Vučić je rekao da će za ulaganja u vodni saobraćaj biti obezbeđeno 274 miliona evra, od čega najviše za ulaganje u proširenje luke Prahovo, Bogojevo, u Sremskoj Mitrovici, zatim za izgradnju nove luke u Beogradu, dodatna ulaganja u Luku Novi Sad, u luku u Smederevu i drugo.

Kada je reč o vazdušnom saobraćaj, tu će biti kroz budžet obezbeđena sredstva za nastavak razvoja.

Vučić je napomenuo da tu ne može država mnogo da izdvaja zbog restriktivne politike EU u vezi sa državnom pomoći.

"Razvoj aerodroma i vazdušnog saobraćaja ide velikom brzinom napred", dodao je Vučić.

Kada je reč o sektoru poljoprivrede, za infrastrukturu će tu biti ukupno uloženo 300 dodatnih miliona evra mimo budžeta, a novac će između ostalog ići najviše za navodnjavanje, 86 miliona evra, 70 miliona za komasaciju, 50 miliona evra za traktrore za poljoprivrednike...

Za ulaganje u infrastrukturu u oblasti turizma biće izdvojeno 200 miliona evra navodeći ulaganja u banje, sportske centre, planinske ski centre, arheološke lokalitete...

Velike pare i za sportsku infarstrukturu

Predsednik Vučić izjavio je da će veliki novac biti uložen u sportsku infrastrukturu u narednom periodu, jer je to povezano sa turizmom.

To je ilustrovao primerom da pomoć u izgradnji košarkaških i fudbalskih terena na Divčibarama znači da se pomoglo i značajnom povećanju broja turista na toj planini.

Vučić je, među projektima čija realizacija sledi u narednom periodu, nabrojao nacionalni stadion u Beogradu, gradske stadione u Subotici, Leskovcu, Zaječaru, Kraljevu, Loznici, Kruševcu, Vranju, Novom Pazaru.

Posebno je, kaže, ponosan, što će novac biti izdvojen za dvoranu Sportskog društva Radnički sa Vračara.

Takođe, biće izgrađena multifunkcionalna dvorana u Košutnjaku, Nacionalni odbojkaški centar, Atletski centar Ćuprija, kompleks bazena u Vrnjačkoj banji, Košarkaški nacionalni trening centar, sportski centar Karataš, streljana u Boru...

Za zdravstvo dodatnih 600 miliona evra

U narednom periodu u srpsko zdravstvo biće uloženo dodatnih 600 miliona evra, najavio je danas predsednik Vučić.

Vučić je istakao da zdravstvo "troši" toliko, da 20 odsto budžeta odlazi u zdravstvo.

Pritom, naveo je da je samo oko 950 miliona odlazi na plate zaposlenih u zdravstvu, a 2,3 - 2,4 milijarde se potroši na samo zdravstvo, kako bi se svim građanima omogućilo da imaju dobru negu i zaštitu.

Dodao je da u to ne spadaju KC Niš, koji je izgrađen, kao ni gradnja KCS-a koja napreduje.

"I zato neću da dozvolim da Infektivna klinika stoji u onakvom stanju, da desetine domova zdravlja i ambulanti u gradovima izgledaju oronulo. Mnogo toga se popravilo, ali mora još bolje, da ljudi mogu da osete boljitak, a za to imamo novac", rekao je Vučić.

Dodao je da bi voleo da se iz investicionog plana potroše sva predviđena sredstva.

"Srbija nije u krizi, verujem u još lepšu budućnost"

Srbija nije u krizi, u Srbiji će se živeti mnogo bolje, poručio je danas predsednik Vučić završavajući predstavljanje investicionog programa za narednih pet godina.

Vučić je istakao da je potrebno da sačuvamo mir i stabilnost, da budemo vredni, pametni i odgovorni.

"Uveren sam da će budućnost Srbije izgledati drugačije, lepše i bolje i da će naš narod, a naša dece pre svega, biti neuporedivo srećnija nego ranije", poručio je predsednik Srbije.

Kako će se EU postaviti po pitanju Kosova i Metohije - pitanje za Fabricija

Srbija je zemlja kandidat, nije članica Evropske unije, a kako će se EU postaviti po pitanju Kosova i Metohije pitajte Sema Fabricija, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Nisam Sem Fabrici i ne planiram da budem", dodao je Vučić u odgovoru na konstataciju novinara da je Srbija danas ojačala svoju poziciju, te na pitanje može li se očekivati konstruktivan pristup EU po pitanju KiM i više insistiranja na Savetu bezbednosti UN i Rezoluciji 1244.

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da radi svoj posao, i da je spremna za razgovore kada se ukinu takse.

"Ukinite takse i razgovaraćemo. Nećete? Ništa. Hvala", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija svoj rast ostvarila i pored gubitaka zbog taksi koje su bile usperene protiv naše zemlje.

"Fantastičan rezultat smo ostvarili uprkos svim problemima i taksama Prištine, i utoliko je više za čestitanje", rekao je Vučić.

Mir i stabilnost u regionu preduslov za sve, pa i za plan Srbija 2025

Predsednik je naglasio da je preduslov za realizaciju plana Srbija 2025 mir i stabilnost u regionu, u šta će Srbija i dalje ulagati veliki trud, napor i energiju.

Vučić je, odgovarajući na konstataciju novinara da se videlo kako izgleda plan za privredu, ali da jedna iskra u regionu može da sruši ceo projekat, naglasio da se čini da svi ljudi koji su dobronamerni vide da Srbija ulaže napore u očuvanju mira i stabilnosti.

Kazao je da su pre nekoliko dana došli napadi iz BiH zbog Strategije nacionalne odbrane, da su iz Sarajeva napali što pominjemo RS, što je, inače, naša obaveza prema Dejtonskom sporazumu, a Milorad Dodik - što se pominje BiH.

"Mi smo samo radili svoj posao i poštovali Dejtonski sporazum, rekli da smo za očuvanje RS unutar BiH. Pitam se je l to neko planira ukidanje RS, je l to Srbija može da prihvati i kaže 'ukinite'. To može da se desi samo ako je to volja srpskog naroda. Suprotno volji srpskog naroda Srbija to ne može prihvatiti", naglasio je on.

Rekao je da Srbija ćuti dok iz BiH kažu da je Kosovo nezavisna država, a ako neko u svetu, kako je konstatovao, treba da vodi računa da ne daje takve izjave, onda je to BiH.

"Nikakve stavove, sudove ne dajemo, ćutimo na svakodnevne uvrede. Mislim da ni u Danasu, Vremenu, NIN-u nema toliko mojih slika koliko u albanskim medijima na Kosovu, koliko izmišljotina i laži. Ćutim. Čekam da u Prištini nešto urade, nekakvu vladu formiraju, da vidimo možemo li da razgovaramo sa nekim", kazao je Vučić.

Istakao je da će biti potrebno mnogo truda, energije, napora da preduzmemo da bismo uspeli da sačuvamo mir, jer je to sve preduslov da bi se najavljeno moglo napraviti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Srbija 2025": Šta nas čeka u narednih pet godina?

Izvor: B92, 28.Dec.2019

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstaviće danas program "Srbija 2025"...Program sadrži plan investicionih projekata za dalji razvoj zemlje u narednih pet godina...Predstavljanje programa planirano je za 10 sati u Palati Srbija, saopštila je služba predsednika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.