Vučić: Zajedničko tržište regiona - realnost za pet ili 10 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2018, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Zajedničko tržište regiona - realnost za pet ili 10 godina

Zemlje Zapadnog Balkana mogu mnogo toga da nauče od ekonomskog povezivanja nordijskih zemalja, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je uveren da će ideja o formiranju zajedničkog tržišta u regionu biti realnost za pet ili 10 godina.

Na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja, Vučić je izrazio zadovoljstvo što su n a skupu prisutni predstavnici privrednih komora celog regiona Zapadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Balkana, uključujući i prištinsku.

„Srbija želi manje barijera između naših privreda, više puteva, železnica, manje zadržavanja na branicima. Zato smo predlagali formiranje zajedničkog tržišta jer smo svi pojedinačno mali", rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija želi da biznis, protok ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu bude potpuno slobodan.

„Uveren sam da će ta ideja, koja je naišla na podršku u Albaniji i BiH, a nadam se da će i u Makedoniji i u Prištini, makar za pet ili 10 godina postati realnost", poručio je Vučić i istakao da će time biti smanjeni za sedam do osam odsto troškovi i time će region povećati svoju konkurentnost na tržištu EU i postati privlačniji za veći broj stranih investitora.

Vučić je rekao da Srbija nastoji da ekonomijom pomera stvari u napred, te da je spremna da izjednači takse i carine, kako bi se stvorila jedna vrsta jedinstvenog tržišta u regionu.

Naglasio je da su ekonomski ciljevi dalji razvoj, a politički očuvanje mira i stabilnosti u decenijama koje slede.

Predsednik je naveo da je današnji forum značajan jer je Srbija mogla mnogo da nauči od nordijskih zemalja o regionalnoj saradnji, kao i o efikasnijoj i uspešnijoj privredi.

Kako kaže, Ikea je najavila nove investicije u Srbiji, a naša zemlja mora još da unapredi oblast vladavine prava i ekonomskog ambijenta kako bi privukla veći broj investitora.

Predsednik Srbije je zahvalio svim investitorima iz nordijskih zemalja koji ulažu u Srbiji, i naveo da je razmena sa nordijskim zemljama još uvek mala, u 2017. bila 655 milina evra.

„Verujemo da će ove godine premašiti 700 miliona evra. Nadam se da će biti mnogo više. To nisu dovoljno uverljivi brojevi, siguran sam da možemo bolje u budućnosti", kaže Vučić.

Investitorima iz Danske, Finske , Švedske i Norveške uz zahvalnost da poslovanju u Srbiji, poručio je da će imati podršku naše države u skladu sa zakonom.

Naveo je da je ukupna trgovina Srbije sa EU 67 i 68 odsto i da to jasno govori ko su nam kljucni partneri.

Pozvao je privrednike iz regiona da ulažu u Srbiji i naveo da će Srbija ulagati u region, a pozvao je i nordijske zemlje da ulažu u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

Istakao je će se zemlje regiona ako se ugledaju na nordijske, menjati sebe u smeru najuspešnijih i najmirinijih zona na svetu.

Čadež: Region treba da uči od najboljih u svetu

Nordijski model saradnje je veliko iskustvo za zemlje Zapadnog Balkana, a povezivanje sa privrednicima nordijskih zemalja prilika da učimo od najboljih na svetu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je rekao da je današnji skup centralni događaj Nedelje nordijskih zemalja koja je posvećena saradnji i povezivanju kompanija nordijskog regiona i regiona Zapadnog Balkana.

Tri su, kaže, razloga zbog kojih je PKS inicirala taj događa, a jedan je činjenica da je nordijsko tržište sa 27 miliona potencijalnih potrošača veće od tržišta Zapadnog Balkana.

Među razlozima su za organizovanje skupa su i investicije ozbiljnih nordijskih kompanija u Srbiji i širenje njihovog poslovanja, kao i transfer iz oblasti savremenih tehnologija i digitalne industrije.

"To je prilika za nas da učimo ono što ne znamo, da učimo od najboljih", poručio je Čadež i naveo da je u prethodna tri dana održano više od 30 bilateralnih sastanaka u okviru Nedelje nordijskih zemalja.

Istakao je da nordijski model saradnje veliko iskustvo za region Zapadnog Balkana u zalagаnjima za osnivanje zajedničke regionalne komore i najbolja moguća poruka za ceo region.

"Povezivanje balkanskih privreda je preduslov napretka, i u oblasti izvoza i konkurentnosti, ali i svake ekonomije regiona pojedinačno.

Naveo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić od početka podržava ekonomsko povezivanje regiona koliko god to, kaže, bilo teško i kompleksno.

Za učešće na forumu prijavljeno je oko 70 srpskih i oko 50 nordijskih kompanija, a na otvaranju učesnicima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu više ministara Vlade Srbije.

Direktor Nordijske poslovne alijanse Andreja Pavlović rekao je današnji skup najveći događaj u oblasti saradnje nordijskih kompanija i onih iz Zapadnog Balkana o čemu svedoči i prisustvo velikog broja privrednika.

"Tek ćemo imati priliku da iskoristimo taj potencijal za privrednu saradnju. Želimo da nastavimo ovim putem. Voleli bismo da ovo bude samo jedan od samita koji ćemo organizovati", rekao je Pavlović.

Najavio je da će u novembru u Stokholmu Srbija učestvovati na konferenciji na kojoj će predstaviti svoje prednosti direktorima i rukovodstvu nordijskih kompanija.

Pavlović je rekao da je cilj da što više nordijskih kompanija dođe u Srbiju.

Kako je istakao, nordijska tržišta su jedna od najzahtevnijih na svetu.

"Baš zato što možemo da budemo konkurenti, treba da iskoristimo priliku za saradnju i da današnji skup bude početak balkansko nordijske saradnje", poručio je Pavlović.

Na otvaranju skupa govorio je i stalni državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Finske Mati Antonen koji je istakao da su nordijske zemlje spremne da pomognu regionu Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Naveo je da je Finska članica EU od 1995. godine, da je njeno iskustvo pozitivno i da podržava ideju proširenja Unije.

Pohvalio je inicijativu organizacije foruma koji okuplja predstavnike privrede svih zemalja Zapadnog Balkana jer je, kako kaže, takav skup u korist svih učesnika, budući da su svi jači zajedno.

Antonen je rekao da nordijske zemlje neguju dugu tradiciju saradnje, ali da nisu saglasne u svemu.

Ipak, dodaje on, te zemlje dele iste vrednosti i interesovanja, te se može reći da "igraju u istom timu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Zajedničko tržište regiona, realnost za pet ili 10 godina

Izvor: Blic, 19.Okt.2018

Zemlje Zapadnog Balkana mogu mnogo toga da nauče od ekonomskog povezivanja nordijskih zemalja, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uveren da će ideja o formiranju zajedničkog tržišta u regionu biti realnost za pet ili 10 godina.

Nastavak na Blic...

Vučić: Trebalo bi da učimo od Nordijaca

Izvor: Mondo, 19.Okt.2018

Zemlje Zapadnog Balkana mogu mnogo toga da nauče od ekonomskog povezivanja nordijskih zemalja, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić...Foto: Tanjug/Dimitrije Goll..Na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja, Vučić...

Nastavak na Mondo...

Vučić: Zajedničko tržište u regionu realnost za 5 ili 10 godina

Izvor: Capital.ba, 19.Okt.2018

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uvjerenje da će ideja o formiranju zajedničkog tržišta u regionu biti realnost za pet ili 10 godina. Vučić je u Beogradu, na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.