Vučić: Suština je u povezivanju, Srbija ne bi uspela bez podrške Kine

Izvor: RTS, 16.Okt.2018, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Suština je u povezivanju, Srbija ne bi uspela bez podrške Kine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je okupljenima na ceremoniji povodom početka samita ministara transporta i foruma gradonačelnika u okviru mehanizma "Kina + 16" da je suština u povezivanju – da menjamo robu i usluge i na najbolji način smanjimo operativne troškove. Bez podrške Kine Srbija ne bi uspela da ostvari odlične ekonomske rezultate, istakao je Vučić.
U Beogradu se održava Treći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samit ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Treći forum gradonačelnika iz tih zemalja. Cilj je proširenje saradnje zemalja regiona sa Kinom i razvoj regionalnih infrastrukturnih projekata.

Učesnike samita i foruma na zajedničkoj ceremoniji u Palati "Srbija" pozdravio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da zemlje jugoistočne i centralne Evrope treba bolje da se povežu.
Predsednik Srbije je istakao da je povezivanje danas od presudnog značaja za napredak.
Kada se pogleda prostor bivše Jugoslavije, može da se vidi da BiH i Srbija nemaju nijedan auto-put koji ih spaja, niti prugu, a slično je i sa Crnom Gorom, Rumunijom, nešto bolje sa Bugarskom i Makedonijom, rekao je Vučić.
"Infrastrukturno nismo povezani, iako smo glavni trgovinski partneri", ukazao je predsednik Srbije i dodao da to moramo da ispravimo.
"Suština je u povezivanju, da menjamo robu, usluge, na najbolji način smanjimo operativne troškove. Zato ulažemo mnogo novca u razvoj infrastrukture, rečnih luka, puteva. Spremni smo da saslušamo u tome savete naših kineskih prijatelja i da damo pun doprinos projektu 'Jedan pojas, jedan put'", rekao je Vučić.
Istakao je da ono zbog čega su svi okupljeni danas na ovom forumu jesu novi putevi, saradnja i prijateljstvo.
"Želimo da budemo bolji, da se spojimo u jednu celinu ostvarenih naroda", naglasio je predsednik Srbije.
Uveren je da će biti izgrađeni auto-putevi prema Crnoj Gori, BiH, ali i Rumuniji, čime bi se napravili značajni pomaci u narednom periodu.
Vučić je ukazao da Beograd predstavlja čvorište između istoka i zapada, severa i juga i da je on najbolje mesto za novi početak.
"Ne bismo uspeli sami, bez kineskih prijatelja"
Izrazio je zadovoljstvo što će učesnici skupa imati prilike da vide i steknu uvid u naše projekte koji uvode našu prestonicu u red najmodernijih gradova.
"Ljudi obično, kada govore o ovim sastancima, olako govore samo o kineskim kreditima. Jedni kažu da možemo da se zadužujemo. Ovo je mnogo više od toga. Učestvovali smo u desetinama projekata sa kineskim prijateljima i ostvarili veliku korist", podsetio je predsednik.

Naglasio je da to sve, naravno, zavisi i od stanja u budžetu, koji je treću godinu zaredom u suficitu.
Istakao je da bez saradnje sa kineskim prijateljima, pozitivnog pritiska da se nešto izgradi, premoste reke, naprave novi putevi, nikada sami ne bismo uspeli.
"Zato sam zahvalan premijeru Li Kećangu i posebno predsedniku Si Đinpingu, sa kojim sam imao pet razgovora do sada i kojem sam zahvalan na ličnom odnosu koji ima prema Srbiji i našem regionu. Zahvalan na infrastrukturnim projektima koje gradimo od Koridora 10, Koridora 11, kako železničkog, tako i putnog, i izgradnje nove pruge Beograd–Budimpešta, koja će postati čvorište razvoja železničkog saobraćaja u centralnoistočnoj Evropi", objasnio je Vučić.
Rekao je da to ne bi bilo moguće bez posvećenog rada predsednika Sija, kojem je preneo pozdrave iskrenog prijateljstva u nadi da će do sredine iduće godine ponovo moći da ga dočeka u Beogradu.
Razvijeni odnosi sa Kinom u svim oblastima
Srbija sa Kinom, prema Vučićevim rečima, ima razvijene odnose u svim drugim oblastima.
Podsetio je na značaj Kine po srpsku privredu istakavši da je Kina, u trenutku kada je železara propadala, kupila to preduzeće, a predsednik Si je posebnu pažnju ukazao tom projektu.
"Kada smo misli da treba da platimo 100 miliona evra da je uništimo, Kinezi su je preuzeli i sada zapošljavaju 5.000 radnika, daju veće plate nego mi. Kineska kompanija postala je strateški partner Srbije i u rudniku bakra na istoku Srbije. Broj kineskih investitora neprestano raste. Očekujemo ulaganje od milijardu dolara u Zrenjaninu. Učešće u programu 'Jedan pojas, jedan put' svima donosi koristi", podvukao je Vučić.
Bez podrške Kine, Srbija ne bi uspela, kako je rekao, da ostvari odlične ekonomske rezultate, te da nas Peking na pozitivan način terao da unapređujemo svoju saradnju.
Na kraju zamolio je predstavnike kineske države da prenesu pozdrave predsedniku Siju i da mu se zahvale na svemu što je uradio za našu zemlju.
"Ja sam mali lider jedne male zemlje i ne krijem zahvalnost Kini, već to govorim javno. Uveravam ga da neće naići na bolji doček nego u Srbiji", zaključio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.