Vučić: Reagovaćemo na crnogorsku zabranu Bećkoviću, Antiću

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Nov.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Reagovaćemo na crnogorsku zabranu Bećkoviću, Antiću

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je da je četvorici srpskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru i dodao je da će država Srbija da reaguje na to.

"Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran, jer mi smo zabranili ulaz kriminalcima, licima sa poternice, pripadnicima kavačkog i škaljarskog klana, a neko drugi je kao odgovor zabranio drugačije mišljenje", rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je kazao da ga ministar unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << poslova Srbije Nebojša Stefanović obavestio da je ulazak u Crnu Goru zabranjen akademiku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, i profesoru Pravnog fakulteta u Prištini Dejanu Miroviću.

"Ne znamo da li ima još lica, ali ono na šta su se pozvali u jednoj rečenici je ugrožavanje sigurnosti i bezbednosti Crne Gore", naveo je Vučić.

Rekao je da će Stefanovića razgovarati s crnogorskim ministrom, a da će on razgovarati s predsednikom Milom Đukanovićem.

"O konkretnim merama razgovraćemo ako ne dobijemo racionalniji odgovor iz Crne Gore", rekao je Vučić.

Ocenio je da su odlukom o zabrani crnogorske vlasti uvele delikt mišljenja, što je nedopustivo u 21. veku.

"Vlasti u Crnoj Gori ovde sankcioniše ili uvode ne verbalni delikt, već delikt mišljenja, oni ne dozvoljavaju da neko o prošosti, sadašnjosti ili budućnosti misli drugačije", rekao je Vučić i ocenio da je Srbija "bastion slobode".

Crnogorski list Dan objavio je da je Uprava policije donela rešenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

"Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću", saopšteno je Danu iz Granične policije.

Dan je objavio da su njihove ranije izjave glavni razlog zabrane, koje su, prema proceni crnogorskih bezbednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Reagujući na to, Matija Bećković je za N1 rekao da se ne čudi za sebe, ali da se čudi za istoričare koji su na toj "listi" i da ne zna da li to važi za njega živog ili mrtvog, pošto mrtav planira da živi u Crnoj Gori.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da govori i Matija Bećković.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.