Izvor: RTS, 02.Avg.2021, 13:05

Vučić: Pregovori s Amerikancima o izgradnji solarnih panela na 2.000 hektara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se sa američkom kompanijom "UGT Renewables LLC", koja se bavi obnovljivim izvorima energije, pregovara da izgradi solarne panele na 2.000 hektara, na desetak lokacija širom Srbije. Vučić se sastao sa čelnicima te američke kompanije, posle čega je potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike i predstavnika kompanije.
Aleksandar Vučić rekao je da bi se tako dobio dodatni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gigavat struje i smanjila emisija ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje.

Vučić je, nakon razgovora i potpisivanja memoranduma o razumevanja sa UGT Renewables LLC, rekao da bi taj projekat bio početak nove ere i važan iskorak u budućnost za enegetsku bezbednost Srbije.
"Predstoje ne laki razgovori oko uslova i verujem da ćemo brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor", rekao je Vučić.
Dodao je da bi posle potpisivanja ugovora izgradnja trajala oko dve godine.
Kako je rekao, taj projekat je od presudnog značaja za ekonomski razvoj i uspeh u okviru zelene agende Srbije.
Predsednik je kazao da dodatni gigavat struje čini tri procenata ukupne električne energije Srbije i to još iz obnovljivih izvora energije.
"Time bismo smanjili količinu štetnih gasova za 1,9 miliona tona CO2. Ukupna emisija CO2 u Srbiji je 51 milion tona. Ovo je veliko ulaganje i investicija koja doprinosi ekonomskom rastu Srbije", istakao je Vučić.
Verujem da ćemo u najkraćem mogućem roku ovaj važan posao uspeti da završimo, naveo je predsednik.

Podseća da se trenutno u Srbiji proizvode 34 megavata struje godišnje i naglašava da će Srbija imati više struje s tim projektom, što će mnogo značiti za energetsku bezbednost naše zemlje, budući da, rekao je, imamo sve veću potrebu za strujom zbog jačanja industrije, a i građani sve više troše struju i leti i zimu.
"Potrebno nam je više struje i novi izvori, kao što je Sunce", rekao je Vučić, uz primedbu da se nada da "nikome neće smetati Sunce" i da baš čeka da vidi, rekao je, zbog čega će sada navodnim stručnjacima taj projekat smetati: da li će im smetati energija od Sunca dok se sunčaju na plaži?
Predsednik ističe da će građani imati čistiji vazduh i bolji kvalitet života, ali i da je taj projekat važan i finansijski jer ćemo moći bolje da balansiramo struju, to jest da je prodajemo kada je skuplja, a uvozimo kada je jeftinija.

"Nećemo morati da plaćamo karbonske takse koje EU uvodi od januara 2026. godine", rekao je Vučić i podsetio da je EU taj rok pomerila sa početka 2023. na početak 2026. godine.
Dodao je da je ostalo da se za projekat još dogovore o nekim finansijskim uslovima.
"Srbija će na ovaj način reformisati i modernizovati energetski sektor", rekao je i primetio da "javna preduzeća koja, koliko god bolje da rade, i dalje suštinski nisu promenila navike".
Ovim projektom se, kaže, stvaraju nove prilike i za privlačenje investitora, za koje je pozitivan signal dolazak američkih investitora. 
"Takse odložene, ali moramo da povećamo obnovljive izvore" Vučić je izjavio da bi Srbija svakako imala problema kada bi EU od sledeće godine primenila "karbonske takse", ali je to odloženo za 2026. godinu, te istakao da Srbija svakako mora da uradi sve što može da ima što više obnovljivih izvora energije i da očuva svoju energetsku bezbednost.
Vučić je, na pitanje u vezi sa "karbonskim taksama", za prekomerno emitovanje ugljen-dioksida u proizvodnji električne energije od uglja i da li bi Srbija imala novca za njih, rekao da je EU to odložila za 2026. godinu.
Srbija bi, kaže, imala problema zbog toga, jer bi za 12 odsto bili uvećani troškovi, Albaniji i Severnoj Makedoniji bi troškovi porasli za sedam odsto, dok bi Crna Gora imala najveće probleme, a za njima i BiH.
"Naše je da u međuvremenu menjamo stvari, jer će razlozi za odlaganje primene biti samo čvršći, jači i veći. Reč je o konkurenciji na svetskom nivou i o različitim vrstama trgovinskog uticaja, da ne kažem ucena. Tu smo mi toliko mali i nevažni, da ne donosimo odluku", rekao je Vučić.

Istakao je da je važno da mi uradimo sve što možemo kako bismo imali što više obnovljivih izvora energije.
"Za nas je tu situacija teška, jer 'hidro' ne možemo da radimo ništa. Ljudi bi hteli da troše struju koliko hoće, ali da bude najjeftinija na svetu, ali da nemamo hidropotencijale. A onda više niko ne želi ni vetropotencijale, jer time ubijamo ptice. U narednih 50 godina će neko da kaže da ne treba da imamo ni solarne panele, jer smo se valjda isprečili između Sunca i svakoga. Ne bi me iznenadilo", primetio je Vučić.
U takvim uslovima, kaže, moraju se naći rešenja kroz solarne panele, te da se mora videti i šta će biti sa termokapacitetima.
"Mi nismo spremni da se u tri dana odreknemo naših termokapaciteta, kako je neko zamislio, zato što hoćemo energetsku sigurnost, bezbednost i da imamo struju", naglasio je predsednik i dodao da mnoge zemlje u okruženju ne znaju kako da dobiju struju, što mi sebi ne smemo da dozvolimo.
"Gledaćemo da povećavamo kapacitete, pogotovo u delu obnovljive energije, ali i generalno", rekao je Vučić.
Dodao je da se može očekivati da ćemo u narednom periodu samo povećavati potrošnju i struje i gasa.
Prema njegovim rečima, za 10 godina trošićemo pet do šest milijardi kubnih metara gasa, što je, primećuje – "sutra", s obzirom na to da danas već trošimo gotovo tri milijarde kubnih metara gasa.
Dodao je da razgovori sa američkim partnerima oko konkretnog Sporazuma o saradnji, koji je danas potpisan, kreću i ako bi se to ispostavilo kao dobar model, bilo bi dobro za našu zemlju.

"Amerikanci su ponudili, što je za nas važno, i način finansiranja i dugoročno finansiranje, ali razgovori tek kreću, mada malo koja banka kao američka daje tako dobre uslove. Nama ostaje da razgovaramo i uradimo sve što je u našoj moći da napravimo dobre rezultate", rekao je Vučić.
Ponovio je da bi to bila velika i važna stvar za Srbiju, koja će doprineti daljem interesovanju energetskih preduzeća, ali i kompanija sa inovativnim tehnologijama, da ulažu u Srbiju, jer ćemo prihvatati projekte, zahvaljujući dobrom stanju javnih finansija, kako bi zemlja dalje napredovala, a građani imali neuporedivo čistiji vazduh.
Podsetio je da sa američkim partnerima imamo i druge projekte.
"Moramo da vidimo i informacije oko Rio Tinta, a dok ih ne dobijemo, ništa. Ali onda da budemo objektivni, da razgovaramo sa građanima o svemu tome. Znam da građani vole da čuju da ima svega, a da ništa ne moramo da uradimo, ali to ne može", dodao je Vučić. 
Gudal: UGT će pomoći energetskoj tranziciji SrbijePrilikom određivanja lokacija za solarne elektrane, kompanija UGT Renewebles naročitu pažnju poklanja uticaju projekta na životnu sredinu i lokalnu zajednicu, a u Srbiji će ove elektrane graditi dve domaće firme, najavio je finansijski direktor američke kompanije Piter Gudal.

Gudal je istakao da je UGT Renewebles vodeća američka kompanija za proizvodnju solarne energije i da mu je zadovoljstvo što postoji zainteresovanost Vlade Srbije da ona radi u našoj zemlji.
"Danas vidimo ubrzani rast u srpskoj ekonomiji, koordinisane strukture u sektoru energetike, i na inicijativu ministarke Mihajlović i predsednika Republike došli smo da realizujemo ovaj posao. To znači da postoje veći zahtevi za električnom energijom da se snabdeva privreda, ali i da se obnove kapaciteti kako bi se krenulo sa energetskom tranzicijom", rekao je Gudal.
Ocenio je da u Srbiji postoji dobar spoj razmišljanja kako da se napreduje u energetskom sektoru.
"Tako da sam zaista oduševljen što imamo mogućnost da sarađujemo sa Vladom Srbije i da razvijamo rešenja koja će pomoći da se pospeši ekonomski rast, takođe i regionalni ekonomski rast i da doprinese energetskoj bezbednosti i tranziciji u Srbiji", kazao je Gudal.
Istakao je da je prioritet UGT-a prilikom izbora mesta za postavljanje solarnih panela i pratećih instalacija da se fokusira na takozvano branufild zemljište.
"To je ono koje trenutno nema veliku ekonomsku vrednost, ali se može koristiti za nove projekte. Na sličan način ćemo raditi sa različitim ministarstvima da ovde izaberemo najbolja mesta, ali prilikom svakog tog izbora obavezno vodimo računa o uticaju na životnu sredinu i na lokalnu zajednicu i o tome smo razgovarali sa predsednikom i sa Eksport-import bankom SAD", naveo je Gudal.
Nije želeo da iznosi projekcije o novim radnim mestima koja bi trebalo da omogući ovaj projekat, ali je rekao da će ih biti tokom izgradnje solarnih polja.
"Radićemo sa dve lokalne građevinske firme, tako da će odmah postojati uticaj na privedu i otvaranje novih ranih mesta. A usmereni smo i na prenos znanja lokalnim korisnicima i firmama koje ove planove treba da vode i da održe, tako da sve to vodi ekonomskoj koristi lokane zajednice i po pitanju njihovih veština i zaposlenosti", istakao je Gudal.
Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri zahvalio je predsedniku Vučiću i ministarki Mihajlović što su otvorili vrata srpske privrede UGT-u, koju je nazvao zaista inovativnom američkom kompanijom.
"Čestitam vama i vašim saradnicima na svim koracima koje ste preduzeli da energetski sektor srpske privrede postane konkurentniji i dinamičniji. Novim zakonima o obnovljivim izvorima energije Srbija je usvojila standarde EU, što bitno poboljšava uslove finansiranja u proizvodnju zelene energije u Srbiji, a to će na kraju potrošačima doneti niže cene i čistiji vazduh svima", rekao je Godfri.
Dodao je da američka ambasada i firme daju punu podršku ambicijama Srbije u ovom sektoru.
„Verujem da projektima poput ovog možemo da povećamo energetsku stabilnost Srbije i podržimo njen nacionalni plan adaptacije na klimatske promene. SAD i Srbija su svesne da ključ napretka leži u poslovnim odnosima i ulaganju u nove tehnologije", naveo je ambasador Godfri.
Ocenio je kako dve zemlje mogu i moraju da razvijaju privrede i otvaraju nova radna mesta, a da istovremeno traže rešenje za najveći izazov našeg vremena, globalne klimatske promene.
Potpisan sporazum o saradnjiVučić je danas razgovarao sa čelnicima američke kompanije UGT Renewables LLC, posle čega je potpisan Sporazum o saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Sporazum su potpisali potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i finansijski direktor kompanije UGT Renewables LLC Piter Gudal.
"Sporazumom je predviđena saradnja u razvoju projekata solarnih elektrana i sistema za skladištenje električne energije, sa ciljem korišćenja potencijala koje Srbija ima za izgradnju energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore", navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike. 
Potpisivanju je prisustvovao i ambasador SAD Entoni Godfri.
Predstavnici UGT Renewables, predvođeni osnivačem i predsednikom Robertom Bermanom, krajem marta su ministarki Mihajlović predstavili neke od svojih značajnijih ulaganja u svetu i izneli predloge mogućih projekata postrojenja za proizvodnju solarne energije u Srbiji.
Ministarka Mihajlović je tada najavila skoro donošenje Zakona o obnovljivim izvorima energije kao pravnog okvira za ostvarivanje takvih projekata, koji je u međuvremenu donet.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.