Vučić: Nemačka za nas ključna zemlja, hvala na podršci

Izvor: RTS, 16.Apr.2018, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nemačka za nas ključna zemlja, hvala na podršci

Premijer i privrednici nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg u poseti Srbiji. Predsednik Aleksandar Vučić očekuje ove godine pet milijardi evra trgovinske razmene sa Nemačkom. Baden-Virtemberg želi da dâ svoj doprinos evropskom putu Srbije, rekao je Vinfrid Krečman.
Nemačka je ključna zemlja za Srbiju, istakao je predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da je samo trgovinska razmena s pokrajinom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Baden-Virtenberg, čiji je premijer Vinfrid Krečman danas njegov gost, dostigla prošle godine 602,4 miliona evra, što je povećanje od 12,6 odsto.

Ovde su velike kompanije iz te pokrajine, poput "Boša", ali u Pančevo dolazi CTF, uložiće 160 miliona evra, rekao je Vučić na konferenciji za novinare s Krečmanom, uz opasku da je nama isto tako potrebno i stotine malih firmi iz Nemačke koje bi ulagale u Srbiju, te da zbog toga moramo dalje da radimo na tome da uslovi za ulagače budu što povoljniji.
Vučić je zahvalio Krečmanu što je u Beograd doveo delegaciju od sto ljudi, što, kako je rekao, govori o podršci koju pružaju Srbiji, ali i o njihovoj zainteresovanosti za budućnost Srbije.
"Hoću da zahvalim Krečmanu na podršci evropskom putu, radićemo posvećeno i borićemo se da dostignemo standarde EU, zato smo i govorili o svim pitanjima koje Srbija mora da pokrene", dodao je Vučić.
Premijer nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrid Krečman posetio je Beograd sa oko 100 privrednika iz te pokrajine i poručio da time žele da otvore prostor za nove investicije u našoj zemlji.

"Da bi preduzeća pokazala veći interes za našu zemlju, moramo da smanjujemo birokratiju, da obezbedimo lakše osnivanje firmi, veću podršku za infastrukturne projekte", rekao je predsednik Srbije.
Kako je naveo, posebno su razgovarali o dualnom obrazovanju, a bez dualnog obrazovanja ne možemo da razmišljamo o novim investitorima.
Kako je rekao, očekuje da ove godine dostignemo pet milijardi evra trgovinske razmene i naveo da će Nemačka biti za tri godine partner sa kojim će Srbija ostvarivati 20 odsto ukupne trgovinske razmene sa svetom.
Očekuje više od 50.000 radnika 
Dodao je da nemačke firme zapošljavaju 44.619 radnika i da očekuje da će ih biti i više od 50.000. 
"Jasno je da je Nemačka bukvalno ključna zemlja za Srbiju", rekao je Vučić i dodao da brojke o tome govore.
U tom smislu je ukazao i da raste broj turista iz Nemačke, da ih je prethodne godine bilo 78.300, što je povećanje od 12,3 odsto, od kojih je 23.000 došlo brodom.
On je istakao da veruje da taj broj ove godine može premašiti i 100.000 nemačkih turista.
Vučić je rekao da su razgovarali i o projektima vezanim za Dunavsku strategiju, zaštiti životne sredine, i rekao da u toj oblasti prilično zaostajemo, ali smo imali obavezu da zemlju prvo spasavamo od bankrotstva.
Predsednik Srbije je ukazao da tri godine zaredom imamo suficit u budžetu, čime se ne mogu pohvaliti mnoge evropske zemlje, ali i podvukao da imamo mnogo toga da naučimo od nemačke pokrajine Baden-Virtemberg.
"Ne stidimo se da kažemo da smo spremni da učimo od vas", kazao je Vučić i poželeo gostima iz Nemačke dobrodošlicu uz poziv da dolaze češće i da se osećaju kao kod svoje kuće.
Krečman: Potpuno uvereni da je Srbiji mesto u EU
Vinfrid Krečman je rekao da je doputovao u Srbiju da pomogne u ozbiljnim naporima i pruži joj podršku na putu ka EU.

"Srbiji je mesto u EU i u to smo potpuno uvereni. Doprinos Srbije u pristupnom procesu zaslužuje veliko poštovanje", podvukao je dodajući da Baden-Virtemberg želi da dâ svoj doprinos evropskom putu Srbije.
Krečman je kazao da se raduje što je mogao da se odazove pozivu da dođe u Srbiju, koju je dobio aprila 2015. godine, kada je Vučić boravio u Baden-Virtembergu.
"Brojnost delegacije, koja se sastoji od predstavnika politike, privrede, nauke i civilnog društva, pokazuje da ozbiljno želimo da intenziviramo i produbimo saradnju sa Srbijom", naglasio je on.
Krečman je kazao da prostor za produbljivanje saradnje postoji u ekonomskoj razmeni, te posebno naglasio da sutrašnja sednica mešovite komisije, ali i Dunavska strategija pružaju mogućnosti za kooperaciju.
"Dunav je velika evropska reka koja ima svoj izvor u Baden-Virtembergu. I sam živim na Dunavu, gde sam naučio da plivam, i ta reka koja povezuje treba da bude podsticaj za saradnju", kazao je on.
"Mala i srednja preduzeća kičma privrede Baden-Virtemberga"
Krečman je objasnio da je došao da pomogne Srbiji u ozbiljnim naporima na putu ka EU, dodajući da su potrebne još reforme, posebno u oblasti vladavine prava i bezbednosti planiranja.

"To je posebno važno za mala i srednja preduzeća, koja su kičma privrede Baden-Virtemberga, jer ona nemaju velike pravne službe, i ako se odluče da investiraju, a hoće sigurno jer je ovo atraktivno tržište, moraju da postoje i atraktivni uslovi", rekao je on.
Takođe je naglasio da su potrebni napori u oblasti digitalizacije kako bi Evropa ostala konkurenta, jer na globalnom tržištu, pored SAD, sada imamo i Kinu, te je bitno da Evropa ostane snažna, prostor mira i blagostanja.
Kada je reč o ekologiji, Krečmar, koji je političar iz redova stranke Zelenih, potvrdio je da je i o tome bilo reči i naglasio da na svetskim tržištima mogu biti konkurentna samo ona preduzeća koja se pridržavaju svetskih standarda.
Istakao je da je neophodno i da se zemlje posvete digitalizaciji kao i održivosti, zbog čega će i to biti teme za mešovitu komisiju.
Krečman je kazao da će uložiti i napore u negovanju prijateljstva dva naroda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Do kraja godine očekujem trgovinsku razmenu sa Nemačkom od pet milijardi evra

Izvor: Beta Video, 16.Apr.2018

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Nemačka ključni spoljno-trgovinski partner Srbije i da očekuje da do kraja godine bude postignuta razmena u vrednosti od pet milijardi evra. (CH4)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.