Vučić: Litijum će doneti pravi bum, imamo 10% od svega na svetu

Izvor: B92, 14.Feb.2019, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Litijum će doneti pravi bum, imamo 10% od svega na svetu

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da će realizacija projekta Jadar biti bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu imamo 10% svetskih nalazišta litijuma.

"To je jedna od najvećih nada za Srbiju, reč je o mineralu jadarit i sad je pitanje kako da se izvuče litijum koji je neophodan za baterije za električna vozila", rekao je Vučić odgovrajući na pitanja novianara.

Vučić ističe da se kod Loznice nalazi 10 odsto svetskih rezervi litijuma, što je fantastično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bogatstvo za našu zemlju.

"Nažalost, neki su pre 15 godina dali istraživačka prava budzašto, ali da ne ulazim u sve to i da se nisu dogovorili da moraju da prave ovde finalnu fabriku na teritoriji Srbije ili teritoriji Podrinja, ali da to ostavimo po strani", napomenuo je Vučić.

Kaže da razgovaramo o svemu tome sa kompanijom Rio Tinto, koja realizuju projekat Jadar, a ta da kompanija već vodi razgovore sa Kinezima, pošto tu ima 26 sastojaka iz kojih treba izvući litijum, što je tehnoološki komplikovan proces.



"Molimo ih da taj proces saznavanja kako se izdvaja litijum iz jadarita ubrzaju, a mi ćemo pronaći investitora da taj litijum navećim delom sačuvamo ovde u Srbiji i da onda napravimo fabriku električnih vozila, onda bi to bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo sa naše strane već i za Republiku Srpsku i dobar deo BiH".


To je od ogromnog značaja, dodao je Vučić.

Kaže da se i po pitanju onoga što je najavljivano za Banju Koviljaču dobar deo uradio i da su investitori stigli i da je potrebno sada vreme da se počne realizacija projekata.

"Verujem da ljudi u ovom delu Srbije mogu da osete izvestan boljitak", dodao je Vučić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.