Vučić: Imamo velike vesti, stigle kasno sinoć

Izvor: B92, 13.Maj.2021, 10:15

Vučić: Imamo velike vesti, stigle kasno sinoć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da danas imamo velike vesti.

Kako je dodao, u pitanju je najnovija procena MMF-a koja je, kaže "neverovatna za Srbiju". Obilazeći punkt za vakcinaciju pripadnika garnizona Beograd, Vučić je poručio da je vest došla kasno sinoć. Ipak, prvobitno nije bio siguran da li sme da je saopšti.

"Proverite da li smem da objavim te informacije", kazao je predsednik prisutnim saradnicima.

Privredni rast 6 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kako je potom otkrio, MMF je promenio procene rasta za našu zemlju. Prema novim projekcijama, u ovoj godini privredni rast je 6 odsto, a u 2022. godini 4,5 odsto (prvobitno je najavljeno da će biti 3,8 odsto), dok je stopa deficita smanjena.

"Promenili su na 6 posto. Izuzetno sam ponosan najvnovijom prognozom, koju sam dobio sinoć oko 22 ili 22.30 sati, da je MMF promenio svoje projekcije za Srbiju. Ranije su govorili da će rast iznositi 5 odsto. Evropska komisija je takođe promenila prognozu i rekla da će biti 5,3 odsto i sada je i MMF promenio na 6 odsto", rekao je Vučić u kasarni "Dedinje", gde je otvoren punkt za vakcinaciju pripadnika garnizona Beograd i članova njihovih porodica.

Vučić je istakao da je MMF došao na ono što je i Srbija govorila, da će rast BDP-a naše zemlje ove godine iznositi šest odsto.

"Ja sam govorio da može i sedam odsto", rekao je Vučić.

Kaže da je Srbija u 2020. imala minus od 0,9 odsto, po čemu smo sa Litvanijom bili najbolji u Evropi.

Javni dug će početi da pada

Takođe, MMF kaže da Srbija ove godine, uprkos ogromnom ulaganju u vojsku i investicione radove, neće imati javni dug veći od 60,3 odsto.

"Važno je to što MMF kaže da Srbija neće preći 60,3 odsto javnog duga, onda će javni dug početi da pada", rekao je predsednik.

Finansijska pomoć vakcinisanima dala efekte

Kako je ocenio, vakcinacija, pa i finansijska pomoć koja će se pružiti vakcinisanima, ubrzaće dodatno pokretanje privrede. Naime, ukazao je da je u poslednjih šest dana, nakon najave da će oni koji se do 31. maja budu vakcinisali dobiti finansijsku podršku, uvećan broj osoba koje su primile barem prvu dozu.

"Imamo trostruku uvećanu vakcinaciju u odnosu na prošlu nedelju. Imamo 23.000 do 24.000 novovakcinisanih dnevno, a bilo je između 8.000 i 9.000", konstatovao je on.

Stoga je zamolio sve da se vakcinišu da, kako kaže, "možemo da počnemo da lečimo i druge bolesnike".

Rast ekonomije 50 odsto

Srpska ekonomija je, naglasio je, za samo nekoliko godina, uvećana za čak 50 odsto.

"Nikada nismo imali takav rast u istoriji", napomenuo je.

Radiće se, dodaje, na prilivu direktnih stranih investicija, ali i jačanju domaćeg sektora, kroz garantne šeme i druge mere.

Ulaganja u vojsku

Vučić je najavio i ogromna ulaganja u Vojsku Srbije.

"Kada je reč o prištinskoj vojsci, najavljeno je da će izdvajati godišnje 100 miliona za njihovo ministarstvo i vojsku, dok mi izdvajamo 2 milijarde, što su neuporedivi podaci", poruičio je.

Stoga, kako kaže, ne treba da se plašimo. "Ne mogu da nas ugroze, ali je namera jasna. Naše je da čuvamo mir i stabilnost", kaže Vučić.

Prognoze Evropske komisije

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da iz Evrope i sveta stižu veoma ohrabrujuće ekonomske prognoze za Srbiju.

Tako je Evropska komisija (EK) u svojoj prolećnoj ekonomskoj prognozi za 2021. godinu predvidela rast BDP Srbije od 5,3% za ovu godinu, što je poboljšanje za 0,5% u odnosu na jesenju projekciju.

On je dodao da je Republika Srbija prvi kvartal završila sa plusom od 1,2%, a da je projektovan minus od 1,3% , tako da se otvara realna ekonomska mogućnost da do kraja godine Srbija ostvari rast koji je veći od projektovanih 6%.

“Ukoliko se to desi, bićemo još jednom među ubedljivo najuspešnijim zemljama u Evropi po stopi privrednog rasta, što je jasno i iz projekcija Evropske komisije. Srbija je započela ovu godinu snažno i ofanzivno na svim ekonomskim frontovima. Tome su značajno doprinele monetarne i fiskalne mere koje smo doneli, odnosno tri paketa podrške privredi i stanovništvu, ali i stabilni poslovni ambijent u zemlji”, rekao je Mali, a više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Imamo velike vesti, ne znam da li smem da ih objavim

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Maj.2021

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da danas imaju velike vijesti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.