Vučić: Dolazak Sija u Srbiju – signal investitorima

Izvor: RTS, 19.Sep.2018, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Dolazak Sija u Srbiju – signal investitorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u Tjenđinu da je veoma važno što je predsednik Kine Si Đinping prihvatio da ponovo poseti Srbiju jer je to signal investitorima da ulažu u našu zemlju. Osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab pohvalio ekonomske rezultate Srbije koji su, kako kaže, doveli do toga da ona postane "hab u regionu".
Vučić je danas u Tjenđinu, gde je prisustvovao otvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastanka Svetskog ekonomskog foruma "Godišnji sastanak novih šampiona", i razgovarao sa guvernerom provincije Hebej i predstavnicima kompanije "Hbis", koja je vlasnik Železare u Smederevu.

Zatim je prisustvovao svečanom ručku koji je za srpsku delegaciju i kineske kompanije priredio osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab.
Švab je pohvalio Srbiju za izuzetne ekonomske rezultate koji su doveli do toga da ona postane, kako je rekao, "hab u regionu".
"Vi ste primer da jedna zemlja nije imala baš sve elemente da može ekonomski brzo da se razvija. Postali ste hab u regionu. Vi ste drugi most za inicijativu ‘Jedan pojas jedan put' u Evropi. Želja nam je da na ovom ručku ne pričamo o velikim stvarima već da napravimo konkretne veze između Kine i Srbije", poručio je Švab.
Predsednik Vučić je istakao da su na ručku bile značajne kineske kompanije, među kojima i deset koje su u samom svetskom vrhu, odnosno među prvih 500.
"Imali smo sastanak kojim je Švab predsedavao, a tu su bile sve najmoćnije kineske kompanije, njih 12 ukupno, a od toga sedam ili osam, možda i 10 koje su među prvih 500 najbogatijih i najuspešnijih u celom svetu. Nikada nisam imao priliku, niti je bilo ko od naših ljudi imao šansu da se sretne sa 'krem de la krem' kineskih komanija. Ovo prvi put", kazao je predsednik Vučić.
"Došli su na ručak sa srpskom delegacijom da pričaju šta možemo da radimo. Ostaćemo u kontaktu", rekao je Vučić.
Poziv za "dobar biznis" u Srbiji  
Švab, čovek koji inače u Davosu okuplja Trampa i Sija i druge važne ljude iz celog sveta je, kako je preneo Vučić, rekao:
"Prvi put kada sam upoznao premijera Vučića 2014. godine Srbija je bila zemlja u gotovo očajnom stanju, zemlja koja je propadala i svima je bilo jasno da je samo pitanje kada će da se zaključaju vrata. Danas, samo četiri godine kasnije, za tako vreme posle toga možemo da konstatujemo da je Srbija jedna od najuspešnijih zemalja, ne samo u regionu, već i da ima stopu rasta i suficit u budžetu kakve nemaju ni mnoge zemlje u EU."
Pozvao je investitore da prave konkretne dogovore, dolaze što više u Srbiju i da naprave što više dobrog biznisa u Srbiji, preneo je Vučić njegove reči.
Vučić je dodao da je predstavnik saveza kineskih kompanija ocenio kao veliku stvar što je kineski predsednik odlučio da poseti Srbiju, jer jasno šalje signal svim kineskim investitorima da dođu u Srbriju.
Ukazao je da je među prisutnima bilo predstavnika najvećih svetskih energetskih i petrohemijskih kompanija, treća najveća avio-kompanija i drugi.
Istakao je da je ova poseta Kini, kao što je najavljivao, bila od ogromnog značaja.
"Trebaju nam roboti, moderne tehnologije"
Vučić se osvrnuo i na četvrtu industrijsku revoluciju, dodavši da je na "letnjem Davosu" sve u skladu s tim.
"Ja razumem da oni koji su govorili da će Srbija da propada pod Vučićem u našoj zemlji sada ne mogu da prihvate nikako da Srbija bude jedna od vodeći zemalja u Evropi po brzini ekonomskog rasta, i sa uređenim finansijama", primetio je Vučić.
Ukazao je na to da "moramo da uđemo u to kolo i prihvatimo ono što je najbolje jer nećemo imati šanse da napredujemo".
"Video sam da su mi se neki u Srbiji koji ništa ne znaju, a još manje vole da rade, smejali kada sam govorio o veštačkoj inteligenciji, robotima. Pogledajte, ovde robiti razvijaju emocije, i mere emocije kod čoveka sa kojim ih razmenjuju", primetio je Vučić.
Predsednik je poručio da će učiniti sve da moderne tehnologije dovede u Srbiju i naveo da je o modernim tehnologijama i inovativnosti govorio i kineski premijer Li Kećijang na skupu.
"Postavili su robote, kaže da mogu da prepoznaju deset tipova emocija kod čoveka. To je veštačka inteligacija, to u svetu pobeđuje. Ja ću da molim i tražim, možda neću ništa da uspem, ali ako uspem – znam da sam mnogo toga uradio za Srbiju", rekao je Vučić u kontekstu najavljene posete Si Đinpinga Srbiji.
Vučić je kazao da je srećan što je uspeo da dovede u Novi Sad Razvojni istraživači centar Kontinentala, kao i zbog više takvih kompanija, ali ističe da toga treba još više.
"Trebaju nam roboti. Potrebni su nam leteći automobili, čipovi, sve ono za šta smo se borili i mučili, a nismo uspevali. Danas imamo u softverskoj industriji izvoz veći od milijardu evra. Već smo nešto uspeli", kazao je Vučić.
Dodoa je da je premijerka Ana Brnabić vrlo posvećena digitalizaciji i da veruje da će u narednom periodu i podršku kineskih i drugih prijatelja u svetu, nešto od te proizvodnje moći da se obezbedi u Srbiji.
Time ćemo moći, ističe, da sačuvamo omladinu u našoj zemlji.
"To donosi pobedu i rezultat u budućnosti", naglasio je Vučić.
Izrazio je veliko zadovoljstvo posetom Kini.
"Teško da ću imati posetu sa više konkretnih rezultata, posebno sa najavom još boljih rezultata u budućnosti. Čuli ste kineske velike kompanije, kada su čuli da predsednik Si ponovo dolazi u Srbiju, to je bilo kao magnet. Dobili su na kineskom sve naše boršure, podatke. Baš sam zadovoljan. Biće tu još mnogo stvari. Iz godine u godinu se povećava, postajemo jedan od ključnih partnera Kine u Evropi", zaključio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ni ja ni niko naš nikada - 'krem de la krem' kompanija" VIDEO

Izvor: B92, 19.Sep.2018

Tjenđin -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u Tjenđinu da je veoma važno što je predsednik Kine Si Đinping prihvatio da ponovo poseti Srbiju...To je, kako navodi, signal investitorima da ulažu u našu zemlju...Vučić je u Tjenđinu prisustvovao otvaranju sastanka Svetskog ekonomskog...

Nastavak na B92...

Vučić na ekonomskom forumu u Kini, potpisana dva memoranduma

Izvor: N1 televizija, 19.Sep.2018

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju letnjeg Svetskog ekonomskog foruma u kineskom gradu Tjenđinu, posle čega se sastao s guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompanije "Hbis", koja je vlasnik Železare u Smederevu...Kako prenosi RTS, Su Đin je rekao da je zajednički...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.