Vrtoglav rast MOEX-a: Cene nafte rastu, SAD ukinule sankcije

Izvor: B92, 05.Feb.2019, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrtoglav rast MOEX-a: Cene nafte rastu, SAD ukinule sankcije

Moskva -- Indeks moskovske berze (MOEX) u utorak je dostigao novi vrhunac kako globalne cene nafte nastavljaju da rastu.

Ruske akcije su takođe u porastu od kada su SAD ukinule sankcije protiv ruskog aluminijumskog giganta Rusala.

Indeks MOEX-a dostigao je dva rekorda u nizu od početka trgovanja ove nedelje. On je u ponedeljak porastao na 2537,47 poena i zatvorio na 2523,52 poena, što je istorijski maksimum za kraj trgovinskog dana. U utorak, indeks je nastavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raste, dosegnuvši rekordnih 2548,78 poena.

MOEX je glavni ruski indeks na berzi, koji se sastoji od akcija više od 40 velikih ruskih kompanija, uključujući Sberbank, Gazprom, Rosneft, UC Rusal, Novatek i druge "blu-čip" kompanije.

Broj investitora na moskovskoj berzi nedavno je dostigao dva miliona, pri čemu se u 2018. godini trgovanju pridružilo više od 700.000 ljudi. Banke su bile najaktivnije u otvaranju računa za investicije u maloprodaji prošle godine.

Ukupan obim trgovanja na tržištima Moskovske berze porastao je za 1,5 odsto na 58,9 biliona rubalja (skoro 900 milijardi dolara) u januaru 2019. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Rast indeksa MOEX podržan je rastom cena nafte. U ponedeljak su globalni pokazatelji West Texas Intermediate (VTI) i Brent dostigli najviši nivo cena od novembra prošle godine. U utorak ujutru, cene sirove nafte su se blago povukle. Brent je trgovao po 62,23 dolara za barel, a američka VTI za 54,41 dolara.

Ruska trzista su takođe ojačana nakon sto je Vasington ukinuo sankcije protiv aluminijumskog giganta Rusala i još dve kompanije povezane sa biznismenom Olegom Deripaskom. Kompanije su značajno umanjile vlasništvo Deripaske i prekinule njegovu kontrolu. Sada se Rusal, kao i njegova matična kompanija En + Group, mogu nadati uključivanju u globalni MSCI indeks.

"EN + Group i United Compani RUSAL sada imaju pravo na potencijalno uključivanje u MSCI Equiti Indexes ukoliko ispunjavaju potrebne zahteve prema MSCI Global Investable Market Indexes metodologiji", navodi se u saopštenju kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.