Vrijednost akcija ERS pala za više od 20 odsto

Izvor: Capital.ba, 23.Sep.2021, 10:39

Vrijednost akcija ERS pala za više od 20 odsto

BANJALUKA – Akcije svih zavisnih preduzeća „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) tokom prošle godine zabilježile su pad cijena, koji je u prosjeku iznosio oko 23 odsto, podaci su Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) Republike Srpske. FOTO: Hidroelektrane na Vrbasu Indeks preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS10) određuje se za preduzeća iz elektroenergetskog sektora. Taj indeks je u 2020. godini imao pad od 18,53 odsto i na kraju 2020. godine vrijednost ERS10-a je iznosila >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << 299,4 poena. Najnižu vrijednost ERS10 je imao 25. novembra prošle godine (284,66) a najvišu vrijednost ostvario je 14. jula (379,39). „Sve akcija iz sastava ovog indeksa zabilježile su pad cijena u 2020. godini. Najveći pad cijena akcija iz sastava ERS10 imale su akcije `Elektrodistribucija` Pale (35,36 odsto) i `RiTE Gacko` (34,21 odsto)“, naveli su u Komisiji za hartije od vrijednosti. Najmanji pad cijena akcija imala je „Elektro-Bijeljina“, i to 2,96 odsto. Direktor brokersko-dilerskog društva „Eurobroker“ Boris Majstorović kaže za portal CAPITAL da postoje dva razloga zašto cijena akcija preduzeća ERS pada. „Prvi je taj što je elektroenergetski sektor u državnom vlasništvu, a drugi razlog je što su tokom prošle godine fondovi transformisani iz zatvorenih u otvorene. Zbog isplate udjeličara, koji su izlazili iz fondova, jedino što su fondovi mogli je da prodaju akcije „Telekoma“ i dio akcija iz elektroenergetskog sektora, jer je to, koliko toliko, bilo likvidno i to su jedino mogli prodavati. Vjerujem da je jedan opd razloga pada cijene i ta transformacija“, rekao je Majstorović. Dodao je da razlog pada leži i u tome što ERS ima preveliku administraciju, u nove tehonologije malo ulaže, veliku su gubici na mreži, te su loši finansijski pokazatelji preduzeća, čak i hidroelektrana. „To su sve razlozi, koji kada se saberu, dovode do toga da je pad cijena akcija u prosjeku viši od 20 odsto“, istakao je Majstorović. CAPITAL: Svjetlana Šurlan Чланак Vrijednost akcija ERS pala za više od 20 odsto се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

IRB kupila 20 miliona KM obveznica

Izvor: Capital.ba, 23.Sep.2021

BANJALUKA – Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske kupila je u ovoj godini obveznice sedam emitenata u vrijednosti od 20,1 milion KM. Foto: Capital Kupili su obveznice preduzeća „Vodovod“ Кozarska Dubica, „Elektrokrajina“, „Atlantik BB“, od „Aura osiguranja“, opštine...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.