Vrdoljak: Za proračun koji ne donosi rješenje ne možemo i nećemo glasati

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Okt.2019, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrdoljak: Za proračun koji ne donosi rješenje ne možemo i nećemo glasati

ZAGREB - Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u izjavi za medije osvrnuo se na nacrt prijedloga državnog proračuna za 2020. godinu, koji je u petak predstavljen koalicijskim partnerima. 

Prema pisanju medija HNS-ovci su izašli vrlo nezadovoljni jer u planirani budžet Ministarstva znanosti i obrazovanja za iduću godinu nisu ukalkulirani zahtjevi učitelja.

"HNS već više tjedana nudi kontinuirano rješenje i poziva na dijalog, jer bez dijaloga sigurno nećemo naći rješenje. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Ponudili smo nekoliko rješenja, čak i jedno privremeno, do rješenja cjelokupnog problema koeficijenata u javnom sektoru. Jučer je predstavljen nacrt proračuna i nacrt proračuna nije predvidio ništa od ponuđenih rješenja.

Naš stav je prilično jasan: očekujemo da se u sljedećih nekoliko dana nađu rješenja i onda u proračunu koji će doći pred Vladu se uvrsti i jedno od predloženih i ispregovaranih rješenja ili se traži odgoda proračuna sa sjednice sljedećeg tjedna. Mi za proračun koji ne donosi rješenje ne možemo i nećemo glasati", kazao je Ivan Vrdoljak.

"Ovo je nacrt proračuna. Očekujemo brza rješenja. Očekujemo da se razgovara, da se pozove sindikate za stol, da se ponudi bilo koje od naših, ili drugih, rješenja koje će biti prihvaćeno i da se što prije fokus vrati na sadržaj reforme, na djecu koja zaslužuju imati dobre i motivirane profesore, a ne na štrajk koji je potpuno nepotreban."

Na pitanje je li sljedeća sjedica Vlade krajnji rok za HNS, Vrdoljak kaže:

"Krajnji rok je usvajanje proračuna. To znači - ako na sjednici Vlade ne bude proračuna, onda nije. Krajnji rok je kada se postigne dogovor i u proračunu koji tada više nije nacrt bude uvršteno nešto od predloženih rješenja.

Osvrnuo se i na izjavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, koji je poručio: HDZ je spreman za izbore i nitko nas neće ucjenjivati.

"Mi smo prije dvije i pol godine ušli u Vladu s jasnim programom obrazovne reforme, čiji je dio poboljšanje materijalnog statusa profesora i učitelja. Kada netko to pokušava osporavati, osjećaj ucjene se pojavljuje u HNS-u, i kod mene osobno. Ali činjenice ne zanimaju osjećaje i ucjene koje možda ja nekad osjetim ili kolege iz HDZ-a nekad osjete. Činjenice su sljedeće: poslije 25 godina imamo reforme u školi, a učitelji i profesori koji se najviše mijenjaju zaslužuju veće plaće, a naša djeca dobre i motivirane profesore. To vam je kao kad sagradite kuću s dobrim temeljima, modernu, kvalitetnu, a onda ljudima kažete da ne mogu ući unutra", odgovara Vrdoljak

"Svatko tko pokušava osporavati jasno definirane ciljeve i programe, HNS stavlja u poziciju ucijenjenih. Nama to nije način komunikacije, te osjećaje želimo staviti sa strane i baviti se činjenicama. A činjenica je da se dijalogom može doći do rješenja."

Upitan je li HNS spreman za prijevremene izbore, kao što je HDZ, kaže:

"Svaka politička opcija koja imalo drži do sebe ne može biti nespremna izaći na izbore bilo koje vrste u bilo kojem trenutku. HNS je poznat kao stranka s jako dobro organiziranom infrastrukturom, a to je dokaz da nemamo problema s izlaskom na izbore."

Podsjetimo, HNS-ovci su izašli vrlo nezadovoljni sa sastanka predstavnika vladajuće koalicije u petak, na kojem je ministar financija Zdravko Marić predstavio nacrt prijedloga državnog proračuna za 2020. godinu. Smatraju da je iz Marićeve prezentacije jasno da u planirani budžet Ministarstva znanosti i obrazovanja za iduću godinu nisu ukalkulirani zahtjevi učitelja, koji traže da im se plaće povećaju za 6,11 posto povećanjem koeficijenata složenosti njihovih poslova. Jutarnji list piše da dvoje HNS-ovih ministara neće dići ruke za ovakav prijedlog proračuna i da su spremni napustiti Vladu Andreja Plenkovića.

Na sastanku HDZ-a i HNS-a u utorak, HNS je predložio privremene kompenzacijske mjere za plaće učitelja dok se ne nađe cjelovito rješenje za popravak koeficijenata.

"Budući da u vezi s tim pitanjem nema političkog dogovora, HNS neće podržati takav proračun za 2020. HNS predlaže da se prijedlog proračuna odgodi za sljedeću Vladinu sjednicu. HNS i dalje inzistira na dijalogu s učiteljima i pronalasku rješenja za pravednije učiteljske plaće. Državni proračun koji to ne predviđa HNS neće podržati", poručili su iz HNS-a za Jutarnji list.

Rekli su da je to službeno stajalište stranke i dodali da će nastaviti razgovore s partnerima te da "vjeruju da će do iduće Vladine sjednice pronaći razumno rješenje".

"Mi smo ušli u Vladu s HDZ-om iz više razloga, jedan je politička stabilnost zemlje, a drugi, HNS-u najvažniji, bio je provedba kurikularne reforme. Došli smo gotovo do kraja unatoč svim teškoćama koje smo imali. U našem dogovorenom programu za provedbu kurikularne reforme jasno stoji i poboljšanje materijalnog statusa učitelja. To piše i u strategiji koja je izglasana u Saboru. Dakle, za taj zahtjev HDZ zna od prvog dana, a to govorim zato da ne ispadne da mi sada ucjenjujemo uoči izbora - kaže sugovornik Jutarnjeg lista iz vrha HNS-a. i dodaje da bi kompenzacijske mjere koje predlažu državni proračun na godišnjoj razini stajale 160 milijuna kuna.

"Današnji sastanak (petak) je završio tako što nam je ministar Marić rekao da on nema političke ovlasti da nam odgovori i da će naše prijedloge prenijeti premijeru Plenkoviću. Ostane li ovako na sjednici Vlade, naši ministri neće dići ruku za prijedlog državnog proračun za 2020. godinu. Tražimo odgodu dok se ne postigne dogovor Vlade i učitelja", kažu u vrhu HNS-a kojima ovo nije prvi put da izražavaju spremnost izaći iz koalicije ako se ne udovolji zahtjevima oko koeficijenata složenosti posla učitelja, nastavnika i profesora.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.