Vraća se saobraćaj na Trg republike: Novi izgled centra prestonice VIDEO

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraća se saobraćaj na Trg republike: Novi izgled centra prestonice VIDEO

Beograd -- Trg republike će od 1. septembra dobiti novu fizionomiju. On će biti zona usporenog saobraćaja, a zbog toga je umesto asfalta stavljena granitna kocka.

"Saobraćaj će funkcionisati u istom režimu kao ranije – trolejbusi se vraćaju u Vasinu ulicu, a autobusi i automobili će moći da se kreću Makedonskom i Kolarčevom i odatle skreću u Francusku ulicu", za Prvu TV priča gradski arhitekta Marko Stojčić.

Trg će biti opremljen potapajućim stubićima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa kamerama, imaće pametne klupe, besplatni vaj-faj.

Plato ima 19 novoposađenih stabala. Nakon otvaranja, pristupiće se i restauraciji, odnosno umivanju Spomenika knezu Mihailu, ali to će biti detaljno čišćenje i zaštita spomenika, bez većih radova.

Poslednje pripreme za puštanje u funkciju centralnog gradskog trga privode se kraju. Javna rasveta je isprobana, a danas će biti proba trolejbusa.

Stojčić je ukazao da su najsavremeniji materijali korišćeni za zaštitu mladih sadnica. Reč je o rozetnama, koje su vodopropusne i one štite drvo tokom zime.

"Takav materijal su koristile Barselona i Budimpešta. Preko njega može da se hoda, ali on ne reaguje negativno na biljku. Iako vizuelno deluje kao da je reč o betonu, on propušta vodu i štiti sadnicu", objašnjava glavni gradski urbanista.

Više u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.