Vozovi više neće čekati 10h na granici sa Bugarskom

Izvor: B92, 23.Feb.2018, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vozovi više neće čekati 10h na granici sa Bugarskom"

Vozovi iz Srbije koji idu u Bugarsku više neće čekati po 10 sati na granici, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

"Iako je Bugarska član EU, mi danas krećemo sa otklanjenjem tzv. nefizičkih barijera da nam vozovi ne stoje 10 sati na ganici sa Bugarskom", rekla je Mihajlović.

Rekla je da će Memorandum o razumevanju koji je danas potpisan između Srbije i Bugarske o unapređenju efikasnosti železničkog saobraćaja značiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smanjenje vremena za naše vozove na granici i da će to dovesti do povećanja železničkog kargo prevoza.

"Što je dobro za investicije i konukrentnost naše države", dodala je Mihajlović.

Istakla je, takođe, da je veoma važno da se Srbija povezuje sa regionom, a posebno sa Bugarskom, zbog čega Srbija i radi na rekonstrukciji i elektrifikaciji pruge Niš - Dimitrovgrad i da u tu železničku konekciju ulaže 260 miliona evra.

Podsetila je da će Srbija napraviti i gasnu interkonekciju Niš - Dimirovgrad.

Mihajlović je potpisala u Sofiji dva memoranduma o saradnji sa Bugarskom koji imaju za cilj bolje povezivanje dve zemlje u železničkom i vodnom saobraćaju i otvaraju mogućnost za zajedničko apliciranje za sredstva iz fondova EU. Memorandumi su potpisani u okviru zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Bugarskoj, a u ime Bugarske potpisao ih je Ivajlo Moskovski, ministar za saobraćaj, informacione tehnologije i komunikacije Bugarske.

Cilj Memoranduma o razumevanju između Srbije i Bugarske o unapređenju efikasnosti železničkog saobraćaja je saradnja na projektima od zajedničkog interesa, uključujući efikasnije granične procedure i potencijalni zajednički nastup pred fondovima EU i međunarodnim finansijskim institucijama za realizaciju projekata duž panevropskog transportnog Koridora 10.

Memorandum o razumevanju i saradnji na razvoju lučke infrastrukture na Dunavu potrebne za pretovar, skladištenje i distribuciju tečnog prirodnog gasa, omogućava usklađivanje sa direktivama EU, a prvi korak biće izrada Studije opravdanosti, gde je moguće i apliciranje za bespovratna sredstva iz evropskih fondova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.