Vlada želi Hrvatsku pretvoriti u isključivo turističku destinaciju

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Jul.2019, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada želi Hrvatsku pretvoriti u isključivo turističku destinaciju

ZAGREB - Iako nijedno snižavanje stope PDV-a dosad nije donijelo željeni rezultat kroz snižavanje cijena za potrošače, Vlada je odlučila još snažnije nastaviti tim pravcem. 

Premijer Andrej Plenković je na jučerašnjem predstavljanju četvrtog paketa poreznih izmjena jasno poručio da će se od sljedeće godine, kako je to već ugrađeno u zakon, opća stopa PDV-a smanjiti s 25 na 24 posto, a uz to će se PDV na hranu u ugostiteljstvu sniziti s 25 na 13 posto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
Te dvije promjene u sustavu PDV-a smanjit će državne prihode od najizdašnijeg poreza za ukupno 2,8 milijardi kuna, a Vlada nema izračun koliko će se tog novca preliti građanima kroz niže cijene ili zaposlenima kroz veće plaće u ugostiteljstvu, niti plan kako to ostvariti nego tek apelira na poduzetnike da sada oni odrade svoje. Prema dosadašnjim iskustvima može se računati na to da će većinu tog novca zadržati poduzetnici u trgovini i ugostiteljstvu, piše Novi list.

Ustrajanje na sniženju opće stope PDV-a i smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu u Vladi su objavili na službenoj konferenciji za novinare samo sat i pol nakon što je Državni zavod za statistiku objavio da promet u trgovini u svibnju pao za 9,8 posto u odnosu na travanj, a u odnosu na svibanj prošle godine za 8,6 posto. Iako još nije riječ o podacima o industrijskoj proizvodnji, ipak je za očekivati nastavak lošeg trenda u domaćoj proizvodnji u sljedećim mjesecima, posebice kad se tome doda stagnacija na najvažnijim hrvatskim tržištima Italiji i Njemačkoj.

Iako je u oba slučaja snižavanja stopa PDV-a riječ o političkoj odluci, koja je posljedica HDZ-ovog predizbornog programa i odluka njihovih stranačkih tijela, premijer Plenković na jučerašnjoj konferenciji za novinare nije bio raspoložen braniti te odluke, niti pojasniti Vladinu ekonomsku politiku na kojoj se one temelje.

Uz uvod u kojem se hvalio učincima dosadašnjih poreznih izmjena i uz najavu novosti premijer je, u nekoliko minuta, odgovorio, tek na dva pitanja, napustio je konferenciju za novinare, a sva preostala tumačenja prepustio je svom novom potpredsjedniku Vlade i ministru financija, Zdravku Mariću. Tako je Plenković izbjegao odgovor na pitanje je li Vlada pogriješila kad je podizala PDV na hranu u ugostiteljstvu prije dvije godine s 13 na 25 posto ili griješi sada kad ga spušta na 13 posto i što je dovelo do takvog zaokreta, kao i na to zašto inzistira na snižavanju opće stope, ako će, pokazuje dosadašnja praksa, razliku od 1,8 milijardi kuna trgovci zadržati za sebe.

- Pratite sve ove koji formiraju cijene - bio je premijerov odgovor na oba pitanja.

Na primjedbu da je Vlada, odnosno njegov bivši potpredsjednik Tomislav Tolušić najavio da će pratiti kako se ponašaju trgovci i da će prozivati sve one koji ne snize cijene, Plenković je poručio: »Stisnite malo ove druge kako stiskate nas«.

»Ovi drugi« su, za pretpostaviti je trgovački lanci. Na opetovane pitanje zašto inzistira na smanjenju opće stope PDV-a ako dosadašnji slični potezi nisu dali rezultate premijer je odgovorio da je sve pojasnio u uvodu, ako ga se slušalo.

Premijer je, pak u uvodu rekao da Vlada nastavlja rasterećivati gospodarstvo i građane, uz istovremenu stabilizaciju javnih financija, pa se pohvalio time da će, uz najnovije izmjene, ukupno rasterećenje biti veće od 10 milijardi kuna, a pridoda li se tome administrativno rasterećenje, dolazi se do ukupne svote od 12 milijardi kuna. No, koliko je od tih deset milijardi kuna završilo u proizvodnji, koliko je otišlo na povećanje primanja građana, a koliko su zadržali trgovci u Hrvatskoj nitko nije analizirao.

Ipak, dosad je Vlada kroz rasterećenje nastojala snažnije smanjiti porez na dohodak, što je utjecalo na povećanje primanja građana, a time je povećavalo i potrošnju, ali zaustavila kad je došlo do toga da treba snažnije rasteretiti plaće od primjerice šest do 15 tisuća kuna.

Htjeli smo premijera pitati i kakva je zapravo njegova ekonomska politika, te jesu li snižavanje PDV-a u ugostiteljstvu i snižavanje opće stope PDV-a, dok proizvodnja stagnira ili čak pada poruka da je Hrvatska izabrala biti isključivo turistička destinacija, pa se građani trebaju baviti trgovinom, ugostiteljstvom i turizmom, a zaboraviti poduzetničke inicijative u industriji, ali premijer je poručio da će na sva pitanja odgovarati ministar Marić.

O možda najvažnijim odlukama njegove Vlade u ovoj godini premijer je jučer bio spreman odgovoriti na dva pitanja. Marić je nakon premijerovog odlaska s konferencije za novinare uvjeravao da okretanje isključivo trgovini i turizmu nije Vladin plan i sigurno nitko u Hrvatskoj ne želi da se to dogodi, a podsjetio je da je Vlada u ranijim poreznim izmjenama poticala i poljoprivredu, te da se brojna rasterećenja odnose i na industriju, pa tako i najnovije po kojem će tvrtke s prometom do 7,5 milijuna kuna godišnje plaćati porez na dobit o po stopi od 12 posto, što obuhvaća 93 posto poduzetnika u državi.

I dok je još neizvjesno hoće li išta pojeftiniti zbog snižavanja PDV-a, sasvim je sigurno, najavljeno je jučer na Vladi, da slijedi poskupljenje bezalkoholnih pića, duhanskih proizvoda i alkohola kao posljedica povećanja trošarina, a sve zbog zdravlja hrvatskih građana.

U prijedlogu poreznih izmjena koje je neki dan Vlada predstavila koalicijskim partnerima nije bilo najave smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu i očito je da je odluka donesena na predsjedništvu HDZ-a, a ne u Ministarstvu financija, a HNS-ovac Davor Nađi kaže da će u javnoj raspravi njegova stranka i dalje inzistirati na tome da se raspravi i njihov prijedlog o uvođenju jedinstvene stope u porezu na dohodak od 20 posto, kako bi srednjem sloju porasle plaće, te o tome da se porez na dobit plaća samo ako se dobit ne zadržava u tvrtki, odnosno ako se isplaćuje kroz dividendu.

- Nadam se da ovo nije poruka Mati Rimcu da bi se i on trebao početi baviti ugostiteljstvom - odgovara Nađ na naše pitanje je li Vlada poručila da je hrvatska budućnost u uslužnim djelatnostima, a ne u proizvodnji.

- O čemu imate pitanje? O Orahovici?, uskočio je premijer i prije nego što smo mu uspjeli postaviti dodatno pitanje oko PDV-a očito reagirajući na tekst u Novom listu o tome da je odgođen Savjet za Slavoniji i Baranju koji će se održati tek na jesen, a planiran je bio za 22. srpnja.

- Ne znam odakle vi pabirčite sva ta saznanja pa ih stavljate u naslove. Odlučeno je da se Savjet za Slavoniju i Baranju prebaci na 3. rujna i to u dogovoru sa županom i gradonačelnicom. Održati Savjet prvog dana novih ministara bilo bi ne osobito korisno.

Ako imate bilo što relevantno za pitati, pitajte. No, do relevantnog pitanja nismo ni stigli. Jednako je bilo i s pitanjem kolega oko zapošljavanja njegovog bratića koji je zaposlen u Hrvatskim cestama iako ima pravomoćnu presudu za primanje mita.

Premijer je kazao da s time nema ništa, a na pitanje smatra li moralnim zapošljavanje ljudi osuđenih za primanje mita u državne tvrtke, odgovorio je da je o tome već sve rekao.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.