Vlada rešila da oživi posrnulog giganta - novi život za Alitaliju

Izvor: B92, 13.Okt.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada rešila da oživi posrnulog giganta - novi život za Alitaliju

Vlada namerava da formira novu kompaniju sa 15 odsto udela pod kontrolom Ministarstva privrede, a da će državno železničko preduzeće biti tehnički partner.

Potpredsednik italijanske vlade Luiđi Di Majo je objavio da će se bankrotirala avio-kompanija Alitalia koja je u višegodišnjoj finansijskoj krizi, rekonstruisati uz kapital državne železničke kompanije, kao strateškog partnera.

Di Majo je u intervjuu objavljenom u privrednom listu "Il Sole 24 Ore", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da Vlada namerava da formira novu kompaniju sa 15 odsto udela pod kontrolom Ministarstva privrede, a da će državno železničko preduzeće "Ferovie delo stato" biti u tome tehnički partner. Vlada čeka 31. oktobar kao rok za obavezujuće ponude za preuzimanje imovine Alitalije. Taj proces je aprila ove godine pokrenula prethodna vlada i objavila da su za Alitaliju stigle ponude nemačke Lufthanze i niskobudžetnog Iziždžeta.

Di Majo je danas rekao da bi ugovor o tome mogao biti sklopljen sa samo jednim partnerom - na primer, sa Železnicom - ili s mešovitim, i privatnim i javnim partnerima, uključujući eventualno strane aviokompanije. Juna je objavljeno da je suvlasnica Alitalije, aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2017. godine imala 1,52 milijarde dolara gubitka. To je bila druga uzastopna godina u kojoj je Etihad poslovao u minusu.

Etihad je smanjio flotu i saopštio da ima teškoća zbog poskupljenja goriva i rashoda za upravljanje kompanijama Alitalija i Er Berlin. Alitalija ima 11.000 zaposlenih, a bankrot je proglasila u maju 2017. godine jer su zaposleni odbili plan za restrukturiranje. Pošto je proletos Vlada pristala da produži rok za prodaju i da Alitaliji da dodatnih 900 miliona evra da bi se održala, Evropska komisija je pokrenula istragu da bi se utvrdilo da li je to u skladu s propisima EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.