Vlada dala 178 miliona evra eksternim savetnicima za pola godine

Izvor: B92, 23.Jul.2019, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada dala 178 miliona evra eksternim savetnicima za pola godine

Berlin -- Nemačka vlada u prvih šest meseci imala je ogromne izdatke za eksterne savetnike i to u iznosu od 178 miliona evra.

Najveće izdatke za eksterne savetnike imalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova sa 78,7 miliona evra, proizilazi iz upita Ministarstva finansija na zahtev poslanika Matiasa Hena.

Prema pisanju nemačkog dnevnika "Bild", Ministarstvo saobraćaja potrošilo je, u prvoj polovini ove godine, na eksterne savetnike 47,7 miliona evra.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrazovanja imalo je najmanje troškova za usluge savetnika i to samo 293.000 evra.

Kao jedino od 14 ministarstava, Ministarstvo odbrane nije saopštilo podatke o izdacima za savetnike.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Betina Hagedorn ukazuje na to da u tom ministarstvu nisu još prikupljene sve brojke.

Inače, korišćenje usluga eksternih savetnika u Ministarstvu odbrane se već pola godina ispituje pred istražnim odbornom Bundestaga.

Naime, radi se o optužbama za korupciju i dodeljivanja poslova na ilegalan način.

U periodu do 2014. do 2017. godine zabeležen je drastičan rast izdataka na eksterne savetnike. Tako su troškovi 2014. iznosili još 63 miliona evra, a već 2015. porasli su na 105 miliona, da bi 2017. iznosili 248 miliona evra.

Kritičari korišćenja usluga eksternih savetnika ističu da je ta praksa neprihvatljiva imajući u obzir više od 20.000 zaposlenih u ministarstvima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ZA EKSTERNE SAVETNIKE 178 MILIONA EVRA Evo koje nemačko ministarstvo je najviše potrošilo u prvoj polovini godine

Izvor: Blic, 23.Jul.2019

Nemačka vlada je u prvih šest meseci imala ogromne izdatke za eksterne savetnike, i to u iznosu od 178 miliona evra. Najveće troškove imalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova sa 78,7 miliona evra, proizilazi iz odgovora Ministarstva finansija na upit poslanika Matiasa Hena.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.