Vlada Slovenije glatko odbila zabranu rada nedeljom

Izvor: B92, 27.Maj.2020, 17:33

Vlada Slovenije glatko odbila zabranu rada nedeljom

Ljubljana -- Vlada Slovenije s Janezom Janšom na čelu odbila je zakonske amandmane prema kojima bi vrata trgovina ostala zatvorena nedeljom i nakon pandemije koronavirusa.

"Vlada ne podržava takav predlog koji je predložila stranka Levica i nije prigodno da se o njemu raspravlja u parlamentu zbog ekonomskih posledica krize uzrokovane kovidom 19", saopštila je vlada.

U pojašnjenju vlada kratko i jasno poručuje da trgovinske aktivnosti čine 30 posto celokupnog prometa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomije, zbog čega predlog o neradnoj nedelji nema nikakvo ekonomsko opravdanje, prenosi T portal.

Dodatno, poručuje Janšina vlada, socijalni dijalog je najprikladniji način za razgovor o radnoj ili neradnoj nedjelji, a kako se ipak radi o vrlo važnom društvenom pitanju, o njemu će raspravljati i slovenačka verzija privredno-socijalnog veća.

Predlog stranke Levica iz aprila ove godine trebao je da bude usvojen do leta jer su ga prvobitno podržale stranke s oba politička spektra, ali i veliki deo javnosti. Levica je predložila amandmane na postojeće zakone kojima bi trgovine ostale zatvorene nedeljom i nakon pandemije, uz tek poneke izuzetke.

Premijer Janša i sam je na Tviteru podržao tu ideju u susret Prazniku rada, piše slovenska novinska agencija STA.

U međuvremenu se Janša predomislio, a veliki protivnik neradne nedelje bila je i slovenačka privredna komora te je u više navrata poručila kako je povećanje potrošnje u ekstremnim uslovima pandemije koronavirusa potrebno kako bi se ojačala ekonomija te očuvala radna mesta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada Slovenije odbila da zabrani rad nedeljom

Izvor: Radio 021, 28.Maj.2020, 07:20

Vlada Slovenije s Janezom Janšom na čelu odbila je zakonske amandmane prema kojima bi vrata prodavnica ostala zatvorena nedeljom i nakon pandemije virusa korona..."Vlada ne podržava takav predlog koji je predložila stranka Levica i nije prigodno da se o njemu raspravlja u parlamentu zbog ekonomskih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.