Više posla  za izvršitelje kao i za sudije po novom zakonu

Izvor: Studio B, 26.Feb.2016, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više posla za izvršitelje kao i za sudije po novom zakonu

Zakon o izvršenju i obezbedjenju omogućiće lakšu naplatu potraživanja, ali će pored novog načina rada kojim veliki deo posla preuzimaju javni izvršitelji, doneti i više posla sudovima u žalbenom postupku, rečeno je u Privrednoj komori Beograda.

Na predstavljanju novih rešenja Zakona o izvršenju i obezbeđenju koji su zajednički organizovali Centar za privredno pravni sistem Privredne komore Beograda i Komora izvršitelja Srbije ocenjeno je da će novi propis doprineti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << uvođenju reda u ovu oblast.

Izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić rekao je da Zakon o izvršenju i obezbeđenju, usvojen 15. decembra prošle godine u Skupštini Srbije, čija će primena početi 1. jula ove godine, ima cilj da izjednači praksu izvršetelja uvođenjem novih mehanizama koji će omogućiti veću efikasnost naplate i obezbeđenje poverilaca, ali i smanjiti mogućnost zloupotrebe u tom poslu.

Predsednik Privrednog suda u Beogradu, Jovan Kordić rekao je da je novi zakon obuhvatio većinu rešenja za koje se i on zalagao s obzirom na iskustvo koje ima upravo u predmetima iz ove oblasti pre svega u dostavljanju o izvršnom postupku.To je bila velika prepreka sudovima u efikasnom sprovođenju naplate, a sada će dostavu u potpunosti preuzeti javni izvršitelji nakon što sud donese rešenje o izvršenju, istakao je Kordić.

Kordić je upozorio da bi usko grlo u izvršenju po novom zakonu mogli da budu pravni lekovi odnosno žalbe po rešenju na verodostojnu ispravu kojom dužnici često odugovlače naplatu. To će biti veliki posao za osnovne i privredne sudove koji imaju kratke rokove od po 15 dana u prvostepenom i drugostepenom postupku za rešavanje prigovora kojima mogu biti zatrpani, naveo je Kordić.

On je ocenio da bi s obzirom na povećani obim posla i nova zaduženja" zbog kojih kancelarije javnih izvršitelja postaju mali sudovi" ova profesija morala da se i kadrovski ojača.

Predsednica Komore javnih izvršitelja Srbije, Aleksandra Trešnjar kazala je da novi Zakon navodi striktno uslove koje moraju da ispunjavaju javni izvršitelji, a to je pored poslovne sposbnosti i diploma Pravnog fakulteta, položen pravosudni ispit, dve godine iskustva i obuka koju sprovodi Komora izvršitelja. Javni izvršitelji moraju imati i jednog ili više zamenika iste kvalifikacije, a predviđeni su i pomoćnici za koje je uslov da imaju najmanje srednju stručnu spremu, navela je ona.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.