Više od 5,5 miliona građana dobilo 100 evra, uskoro nove mere države usmerene na zapošljavanje

Izvor: B92, 02.Jun.2020, 14:42

Više od 5,5 miliona građana dobilo 100 evra, uskoro nove mere države usmerene na zapošljavanje

Vranje -- Ministar Siniša Mali izjavio je danas da je do sada 5.550.000 građana Srbije dobilo pomoć od 100 evra, dok će preostalih 450.000 dobiti novac do petka.

Odgovarajući na pitanja novinara u Vranju, Mali je podsetio da prijavljivanje za 100 evra traje do petka 5. juna, a da će oni koji se prijave tog poslednjeg dana novac dobiti najkasnije u ponedeljak.

Mali ističe da će broj građana koji će dobiti tu vrstu pomoći od države preći šest miliona. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Svaki radnik sa kojim sam danas u Vranju razgovarao rekao mi je da je već dobio 100 evra", rekao je Mali.

Veliki broj građana koji se prijavio za ovu pomoć, kaže Mali, pokazatelj je da je država osmislila dobru meru i da je "pogodila u centar problema".

"Drago mi je što je Srbija kao država pokazala da je ekonomski jaka, snažna i da može da pomogne gradjanima kada su u krizi", podvukao je Mali.

Poseban program za razvoj juga do kraja godine

Mali je naveo da će država do kraja godine definisati poseban program za razvoj juga Srbije, kako bi se podstakla proizvodnja i javnih i privatnih preduzeća.

Ministar je nakon sastanka sa privrednicima iz Vranja, Leskovca i Surdulice rekao da su oni zadovoljni ekonomskim merama države u suzbijanju negativnih posledica koronavirusa na privredu.

"Ono što je za jug Srbije važno, u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, mi ćemo definisati do kraja godine poseban program za razvoj juga Srbije, da se u ovom delu napave posebni programi prevashodno od Fonda za razvoj kako bi se podstakla proizvodnja i javnih i privatnih preduzeća, da još više investiraju u novu opremu, razvoj novih tržišta i samim tim u nova radna mesta", rekao je Mali.

Kaže da mu je veoma važna poruka koju je danas dobio od privrednika - da su mere bile blagovremene i na pravi način definisane. Mali je podsetio da je država za te mere izdvojila 5,1 milijardu evra.

"Poslodavci su zadovoljni time što su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na zarade, država po prvi put uplaćuje i minimalne zarade za više od million radnika", naveo je Mali.

Najavio je da će isplata drugog minimalca biti u četvrtak 4. juna, dok će poslednji minimalac biti isplaćen početkom jula.

"Na pravi način država je pomogla privatni sektor. Ono što je meni posebno važno u razgovorima sa privrednicima jeste da niko nije otpuštao zaposlene i glavna tema na tim razgovorima nije bila oko ekonomskih problema nego oko dualnog obrazovanja", ukazao je Mali.

Mali je najavio da država priprema nove, dodatne ekonomske mere, koje će, kako je rekao, biti usmerene na nova zapošljavanja.

Prema njegovim rečima, deo mera odnosiće se na smanjenje ili oslobađanje poslodavca poreza i doprinosa za novozaposlene, a deo na direktnu subvenciju za svakog novog zaposlenog.

"O novim merama informisaćemo javnost za nekoliko dana. Trenutno razmatramo oko dvadesetak mera, a sa predlogom tih mera izaći ćemo uskoro", rekao je Mali novinarima u Vranju.

On kaže da to što država razmatra nove mere pokazuje koliko proaktivno vodi računa o ekonomskoj politici.

"Osnova programa prethodnih mera bila je smanjenje negativnih posledica virusa korona na privredu, sada razmišljamo o novim koracima, a upravo su te mere za nova zapošljavanja sledeći korak", zaključio je Mali.

B92 je organizacija koja brine o zaštiti životne sredine. Mi ublažavamo štetu nastalu zagađenjem u avio-saobraćaju i ulažemo napore da se smanji emisija izduvnih gasova. climatecare.org

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.