Viceguvernerka NBS  na tapetu zbog Agrobanke?

Izvor: Blic, 16.Jun.2012, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viceguvernerka NBS na tapetu zbog Agrobanke?

Mira Erić Jović, viceguvernerka Narodna banke Srbije, našla se na tapetu guvernera Dejana Šoškića zbog dešavanja u Agrobanci, saznaje „Blic“ od izvora bliskih dešavanjima u centralnoj banci.

- Njene nadležnosti vezane za kontrolu bankarskog sektora ubuduće će biti smanjene, dok postoji mogućnost da ona bude smenjena - navodi naš izvor.

Pojedini članovi Saveta guvernera, koje je „Blic" pozvao i koji su zaduženi za postavljanje i smenu viceguvernera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kažu da nisu obavešteni o razrešenju viceguvernerke Erić Jović koja je zadužena za superviziju banaka, ali da ih takva odluka ne bi iznenadila. Naime, NBS je po zakonu zadužena za kontrolu poslovanja komercijalnih banaka i za finansijsku stabilnost, a direktni „izvršilac" tog zadatka je Mira Erić Jović.

Agrobanka je sa gubitkom u prošloj godini od 290 miliona evra u međuvremenu otišla u stečaj, a država je morala da emituje obveznice i da tako upumpa 85 miliona evra kapitala u Novu Agrobanku. Dosad niko u NBS nije snosio krivicu za dešavanja u Agrobanci u koju je krajem 2011. uvedena prinudna uprava jer banka nije imala dovoljno kapitala za rad, iako je NBS u poslednjih pet godina, kako su ranije rekli, „sprovodili aktivnosti koje su ukazivale na nepravilnosti i slabosti u poslovanju banke, koje su često bile vezane za objektivnost finansijskog izveštavanja".

Predsednik Saveta NBS Boško Živković kratko je prokomentarisao za „Blic" da nisu tačne informacije o kadrovskim izmenama u NBS. Iz NBS nam je stigao odgovor da „Mira Erić Jović redovno obavlja svoju funkciju viceguvernera na koju je ponovo reizabrana u martu ove godine sa mandatom na šest godina".

Međutim, do izmena je došlo još u septembru prošle godine jer je tada Diana Dragutinović postala viceguvernerka na čelu Sektora za finansijsku stabilnost.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Guverner Šoškić smenio viceguvernerku?

Izvor: Telegraf.rs, 16.Jun.2012

Mira Erić Jović našla se na tapetu guvernera zbog "Agrobanke", koja je otišla u stečaj

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.