Vezu između virusa zika i mikrocefalije prvi put otkrili slovenski znanstvenici

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Feb.2016, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vezu između virusa zika i mikrocefalije prvi put otkrili slovenski znanstvenici

LJUBLJANA - Nesumnjiva uzročna povezanost između virusa zika koji prenose tigrasti komarci i oštećenja mozga u plodu djeteta trudnica zaraženim virusom u listopadu je bila prvi put dokazana u Ljubljani i tada je ekipa slovenskih medicinskih stručnjaka dobila i genom virusa zika, piše u četvrtak ljubljansko "Delo", a prenose i ostali mediji.

Znanstveni članak o tom istraživanju objavila je u četvrtak u časopisu "The New England Journal of Medicine" dr. Tatjana Avšič >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Županc s Instituta za mikrobiologiju i imunologiju u Ljubljani, prenose mediji.

Avšič Zupanc je vodila tim stručnjaka koji je ispitivao slučaj 25-godišnje trudne Slovenke koja je boravila u Brazilu, a kojoj je u listopadu, nakon povratka u domovinu, izvršen ultrazvučni pregled. Treći pregled ultrazvukom u 29. tjednu trudnoće pokazao je da fetus koji je nosila ima prve znakove mikrocefalije.

Zbog toga joj je preporučen pobačaj koji je i izvršen nakon čega je bila obavljena obdukcija ploda.

Obdukcijom je dokazana prisutnost virusa zika, a isključena je prisutnost bilo kojeg od ostalih 13 virusa koji su mogli biti eventualni uzročnici oštećenja ploda djeteta, navodi dnevnik.

"Naše istraživanje pokazalo je da je virus velika opasnost za trudnice, osobito u prva tri mjeseca trudnoće, osobito za one koje se zadržavaju na područjima virusa zika koji je visoko endemski", kazala je za vodeći slovenski dnevnik dr. Tatjana Avšič Županc.

Iz mozga ploda koji je analiziran u laboratoriju Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, ekipa medicinskih stručnjaka ljubljanskog Kliničkog centra (UKC) dobila je i cjelovit genom opasnog virusa zika.

Pojedinosti o otkriću povezanosti zike i mikrocefalije za koje su zaslužni slovenski znanstvenici bit će predstavljeni kasnije u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.