Vesić Zagrebu: Gledajte kako to Vučić radi

Izvor: B92, 14.Dec.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić Zagrebu: Gledajte kako to Vučić radi

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da Beograd i Zagreb odlično sarađuju, ističući pritom i da prestonice Srbije i Hrvatske mogu da uče jedna od druge.

O tome, kako je naveo, govori i nedavno dogovorena organizacija Dana Zagreba u Beogradu i Dani Beograda u Zagrebu.

Vesić, koji je prošle sedmice boravio u radnoj poseti Zagrebu, rekao je za hrvatski tportal, da glavni grad Hrvatske može primeniti taktiku kojom se pri realizaciji važnih projekata vodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Predsednik Vlade Srbije na svako putovanje u inostrantvo vodi privrednike koji potencijalnim investitorima predstavljaju projekte. Tu nema čekanja da vam neko dođe, već vi sami morate biti efikasni i vući investitore za rukav, a hitno moramo da menjamo način razmišljanja kako smo najvažniji na svetu", objasnio je Vesić.

U prilog tome je istakao da se radi o malim tržištima pa je zato neophodno da "sami privlače strani kapital".

Govoreći o projektu Beograd na vodi, Vesić je rekao da je to krucijalni projekt koji će potpuno promeniti imidž grada i shvatanja o njemu u svetu, a doneće i ubrzan razvoj industrije, time i otvaranje novih radnih mesta.

Beograd na vodi je, naglasio je, prelomna tačka posle koje se Beograd i Srbija razvijaju u drugom pravcu, a projekat će doneti bolju budućnost svim građanima Beograda, "bez obzira da li ga danas podržavaju ili osporavaju".

Prema njegovim rečima, izgradnja 1,8 miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora na prostoru Savskog amfiteatra, više od 20.000 novih radnih mesta i posao za celokupnu gradjevinsku industriju zemlje, predstavljaju pozitivne efekte.

Kako je istakao, najvažnija posledica realizacije projekta je što će Beograd postati poslovni i turistički centar Balkana, što će predstavljati uverljiv poziv drugim investitorima da dodju u srpsku prestonicu i ulože novac u druge projekte.

Projektom Beograd na vodi, naglasio je, grad će se koristiti i nekim zagrebačkim iskustvima kada su u pitanju povlačenje novca iz EU fondova, ali i rešavanje pitanja gradske kanalizacije.

Govoreći o protivnicima Beograda na vodi, Vesić je podvukao da postoje projekti koji su iznad politike, navodeći da je, kada se gradio Ajfelov toranj u Parizu ili neboder Šard u Londonu, bilo prigovora kako će narušiti vizuru grada, a danas su neizbežni brendovi i zaštitni znak tih gradova.

"Kad god se nešto menja, biće određenog otpora, ali to je pokazatelj kako u demokratskom društvu svako ima pravo na mišljenje", naveo je Vesić, dodajući da će uskoro kao drugi krucijalni projekt za Beograd krenuti i studija o izgradnji metroa.

Podsećajući da Beograd prolazi put koji je Zagreb već prošao prilikom priključenja EU i korišćenju fondova Unije, Vesić je rekao da bi Beograd u tom smislu od Zagreba mogao da preuzme korisna iskustva kako ne bi ponovio neke greške.

Gradski menadžer je rekao i da je inicijativa za organizovanje Dana Beograda u Zagrebu, i obrnuto, naišla na pogodno tlo s obzirom da su u Beogradu jako popularni Dani Istre i Dani Hvara, te da je "sazrelo vreme da se dva grada predstave jedan drugom, što će dodatno učvrstiti saradnju".

"Naša javnost ne zna kako se Beograd, Zagreb i Ljubljana dogovaraju za zajednički izlazak na jedan konkurs za projekt unapredjenja javnog saobraćaja koji finansira EU", rekao je Vesić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.