Veliko olakšanje za privredu i građane: NBS uvodi novu elektronsku uslugu

Izvor: B92, 28.Nov.2022, 15:54

Veliko olakšanje za privredu i građane: NBS uvodi novu elektronsku uslugu

"Tačno do linije, nikako preko nje, čitkim slovima i sve da stane."

Ovo uputstvo bankarskog službenika građani, ali i privreda, koji se zadužuju u svojoj banci, izgleda neće više slušati.

Najverovatnije već za nekoliko meseci trebalo bi da zaživi nova elektronska usluga - digitalna menica.

Na zahtev privrede Narodna banka Srbije uveliko radi na ovom rešenju. U praksi, svi zajmovi i krediti ubuduće će zaista moći da se završe bez odlaska u banku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Digitalne menice su nešto za šta se Savet stranih investitora već dugo zalaže“, objašnjava Aleksandar LJubić, izvršni direktor saveta stranih investitora. "U poslu digitalizacije ne sme ništa da ostane nedovršeno. Puno toga je Narodna banka uradila, QR kod i instant plaćanje. Sa stanovišta privrede to je odlično. Sve možete da završite onlajn, ali na kraju, ipak, morate da ustanete, obučete se i odete u banku. Smatrali smo da je vreme da se ide i dalje u reformama, jer postoji i spisak i registar menica. Naišli smo na razumevanje NBS. To je složen postupak, a insistirali smo da važi i za privredu i građane“, ističe on.

U NBS su Novostima potvrdili da se uvođenje elektronske menice očekuje u prvoj polovini 2023. Kako kažu, koristiće se uporedo sa papirnim, a doprineće efikasnosti i brzini poslovanja, ali i uštedi.

"Narodna banka Srbije se u ovom trenutku nalazi u završnoj fazi razvoja celokupnog informatičkog rešenja, pri čemu uporedo radi i sa svim bankama na prilagođavanju njihovih IKT sistema kako bi sve u potpunosti bile spremne za uvođenje elektronske menice u prvoj polovini 2023“, kažu u NBS. "Time će se stvoriti uslovi za dodatne uštede pre svega privredi, a zatim i građanima, s obzirom na značaj koji menica kao posebna vrsta hartija od vrednosti ima.

Kada se radi o samom rešenju, elektronske menice će sadržati sve one podatke koji su propisani Zakonom o menici i koji se sada koriste u praksi. Naime, korisnici će moći da ih u okviru svog naloga u posebnoj korisničkoj aplikaciji koju NBS razvija, kreiraju i popunjavaju. Moći će da ih registruju, prenose poveriocima i naplaćuju“, kažu iz NBS.

Više od sedam miliona

Trenutno je u centralnoj banci Srbije registrovano više od sedam miliona menica, pa će, smatraju, uvođenje elektronske menice doprineti efikasnosti. Kako kažu, na osnovu rešenja NBS, uvedena je mogućnost video-identifikacije i zaključivanja ugovora o finansijskim uslugama u elektronskom obliku i za one građane koji nemaju kvalifikovani elektronski potpis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.