Veliki povratak zagorskog purana na stol

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Jul.2019, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki povratak zagorskog purana na stol

KRAPINA - Meso zagorskog purana 2016. godine dobilo je europsku oznaku zemljopisnog podrijetla. Kako bi se povećala proizvodnja ove poznate zagorske delicije, Krapinsko-zagorska županija raznim mjerama potiče OPG-ove na uzgoj purana u skladu s propisanim kriterijima.

Na gospodarstvu obitelji Filipović u Zlatar Bistrici lani je paslo stotinu purana. Ove godine ih je tri puta više. Kažu kako su prošle godine imali puno više upita nego purana.

Odluku su olakšale >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i županijske mjere za poticanje proizvodnje. Nakon potpore od 100 kuna za svaku životinju, sada je za 18 proizvođača odobreno sufinanciranje troškova ograđivanja prostora za držanje purana i kupnju opreme za valjanje.

Za osamnaest je proizvođača na ovom je natječaju podijeljeno gotovo 230 tisuća kuna. U posljednje tri godine Županija je za potpore za 114 proizvođača izdvojila oko 2 milijuna 300 tisuća kuna.

Iako su mnogi proizvođači višestruko povećali broj purana u uzgoju, potražnja je još uvijek veća od ponude.

Kako bi što bolje iskoristili i europsku oznaku kvalitete, želja je Zagoraca da sa svojim puranima izađu i na europsko tržište. Za to je najavljen novi trogodišnji ciklusa mjera za poticanje proizvodnje.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.