Važno da Srbija ima svoju rudu

Izvor: RTS, 01.Sep.2017, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Važno da Srbija ima svoju rudu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da se sada isplati imati rudnike bakra i dodao da je važno da imamo našu rudu zbog BDP-a, kako ne bismo gubili, već zarađivali veliki novac.
Vučić je, prilikom obilaska površinskog kopa Rudnika bakra Majdanpek – "Južni revir", ukazao da danas tona bakra staje 6.700 dolara, a pre tri godine je bila 4.000.

Ukazao je da se prognozira da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će cena rasti na do 7.300 dolara po toni, te naveo da treba da se pripremamo već sada za pad cene bakra za par godina.
Visoka cena bakra otvara mogućnosti da ubrzamo sopstvene reforme i ulaganja u Cerovo koje je, kako ukazuje, za nas najvažnije.
Ocenio je da ove godine neće biti ostvaren rast po pitanju bakra za 12 odsto, ali će biti za 4.000 tona više, što je rast od sedam do osam odsto, koji predstavlja napredak.
"Sledeće godine ako bude 7.000 do 7.500 tona više to će biti od velikog značaja za celu zemlju", naglasio je Vučić.
Rekao je da su ranije vlade donosile odluke da eksploataciju i istraživanja rude daju strancima, te da je danas nešto više od 50 odsto naše rude u topionicima.
"Važno je da imamo našu rudu zbog BDP-a da ne bismo gubili već zarađivali veliki novac", podvukao je Vučić.
On je istakao da danas imamo prilike da uložimo novac u ono od čega zarađujemo.
"RTB Bor ne bi mogao da plaća bilo šta da nije ova cena bakra. Moramo da se spremimo za trenutak kada cena bakra bude neuporedivo niža i zato sam za suštinsku transforamiciju. Država će pomagati ali novac mora pamentno i dobro biti utrošen", objasnio je on.
Ocenio je da je RTB najveća fabrika na istoku Srbije, ali konstatovao i da i dalje u Majdanpeku imamo više radnika u inostranstvu nego u toj opštini, te je i dalje najveći problem demografija našeg življa.
Zahvalio se rudarima za sve što čine za budućnost Srbije, rekavši da je ceo rad RTB Bor važan za celu zemlju.

Ukazao je da su mašine koje rade u Majdanpeku deo dogovora postignutog tokom posete Belorusiji.
"Uspeli smo da nađemo vrhunske mašine koje mogu da nose 220 tona", objasnio je Vučić.
Rekao je da je za sklapanje specijalnih kamiona, dampera, potrebno sedam dana, te da očekuje da će još više naših stručnjaka doći iz Tehničke škole, koju je prethodno posetio.
Osvrnuo se i na zaposlene rekavši da je pitao bageristu iz rudnika šta očekuje, pošto on obavlja veoma odgovoran i težak posao.
"On ima platu od 65.000 dinara. Nadam se da ćemo oređenim promenama i povećanjima, pre svega u javnom sektoru dostići da prosečna plata, koja je danas 406 evra uskoro bude na 450 evra. I to nije dovoljno, ali je bolje od 350 koliko je bilo pre tri godine", kazao je Vučić.
RTB ove godine iz tekućeg poslovanja servisira svoje obaveze.
"Mi smo u 2016. godini uspeli da oporavimo RTB, da podignemo proizvodnju na preko 60.000 tona bakra, ove godine su rezultati još bolji", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski kaže da RTB danas, odnosno država Srbija, poseduje milijardu i 340 miliona tona rude.
"Od toga Majdanpek 400 miliona tona rude i sa ovim kapacitetom ima obezbeđen svoj vek za narednih pedeset godina", kaže Spaskovski.
"Nema velikih problema u ekonomiji"
Srbija nema velikih problema u ekonomiji, rekao je Vučić i dodao da se sve u našoj privredi dobro odvija, bez velikih problema, te najavio značajno uvećane penzije i plate u javnom sektoru.
Predsednik Vučić je rekao i da će privredni rast svakako biti veći od četiri odsto naredne godine.
"Stvari idu dobro, nemamo mi velikih problema u ekonomiji. I da nam ove godine bude privredni rast dva ili 2,5 odsto sledeće godine će da nam bude veći od četiri odsto zbog niže osnovice. Imamo ubedljivo najbolje sve parametre, od nivoa nezaposlnosenosti, spoljnotrgovinskog deficita odnosno pokrivenosti uvoza izvozom, apsloutno sve ide odbro", naveo je Vučić.
Kako kaže, potrošnja će biti uvećana kao treći stub na kome se zasniva rast u godinama pred nama, "onog sekuda kada se plate i penzije povećaju.
"A, mogu da se nadaju ozbiljnim povećanjima i poenzioneri i svi zaposleni u javnom sektoru. To će značiti i za privatnike značajne. A, ljudi koji imaju najamanja primanja imaće značajno povećanje cene rada. Nismo mi to mojojm odlukom uradili već odgovornim i disciplonovanim ponašanjem. Za to su građani zaslužni, oni su verovali da težak rad i strpljenje donosi rezultat, a ne laka rešnja. Lakoverni su oni koji veruju da je to pitanje odluke u jednom kabinetu", naglasio je Vučić.
"Drže pridike oni što su krivi za gubitak arbitraže"
Vučić je izjavio da slučaj gubljenja arbitraže, po kojoj Srbija treba da plati 40 miliona dolara grčkom "Mitilineosu" zbog RTB Bora pokazuje licemerje onih koji sada drže pridike vlasti, a sami su krivi za taj slučaj.
Vučić je rekao da je znao za taj slučaj od početka, kada je postao premijer i da je država mogla da dogovori poravnjanje, na primer, da plati 35 miliona dolara, ali da bi onda svi rekli, "što si dao 35 miliona i treba da ideš u zatvor kada bismo dobili sve arbitraže i sudske postupke".
"Svi smo licemeri najgore priorode, niko neće objektivno da sagledava stvari. Znao sam oko tog slučaja šta su sve uradili u prethodnom periodu i koliko su gluposti napravili i sada nam sada nam oni drže pridike", naveo je Vučić.
Kaže Vučić, rekli bi možda, "što si dao 35 miliona kada si mogao 30 itd", a za pet miliona mogu da se kupe, na primer, dva dampera za rudnik i slično.
"Kada se odluka donese onda je napadaju po svaku cenu", naglasio je Vučić.
On je istakao, da treba da imamo normalne odnose u društvu i političare koji neće od sebe da polaze zato što znaju da su krali i otimali, pa misle da će neko drugi da otima, tek tada će neke stvari moći da se promene.
Pregovori o velikoj investiciji u Zrenjaninu
Vučić je rekao da se Kinezima pregovara o ogromnoj investiciji koja bi bila u Zrenjaninu, ali da još ne može da otkrije detalje, kao i da bi to bila jedna od najvećih investicija u zemlji.
"Razgovaramo sa Kinezima svakog dana i pokušavamo da obradujemo Zrenjanin koji, osim 'Drekslmajera', nema nijednu novu fabriku", kazao je Vučić novinarima.
On ističe da bi to bilo veoma značajno za srednji Banat pošto se prazni u poslednjih dvadesetak godina, a za tu investiciju bi bile vezane i okolnne opštine, Žitište, Sečanj i druge.
"Radimo na ogromnoj investiciji i imamo 50 odsto šanse da ona dođe u našu zemlju i išla bi u Zrenjanin, to bi bila jedna od najvećih investicija", rekao je predsednik.
Vučić je rekao i da država polako i sigurno podiže jug Srbije i da je vlada u prethodne dve ili tri godine od sedam fabrka u Nišu dovela šest.
"U Leskovcu to, takođe, napreduje, u Vranju napreduje, u Vladičinom Hanu ide odlično, u Lebanu otvramo novu fabriku, Žitorađa prvi put dobija novu fabriku. Bela Palaka uskoro dobija fabriku za oko 150 ljudi... Podižemo polako jug i jugoistok Srbije", rekao je Vučić.
On je rekao da će gradonačelnik Zaječara Boško Ničić imati punu podršku vlade i da je sa njim razgovrao o više projekata, kako da se naprave putevi, kako da se razvije turizam, uloži u većarstvo i povrtarstvo.
U Kranjaževac, prema njegovim rečima, mora još da se uloži, u put oko Kalne, kao i u Boljevac.
Vučić je poručio da Zaječar i Bor kao i ceo istok Srbije mogu da računaju na veliku pomoć države.
Ističa je RTB Bor srce tog dela Srbije.
"Ako uspemo da unarpedimo i ako je moguće da nam prihodi umesto 320 miliona dolara na godišnjem nivou pređu 500 milona onda nećemo imati problema sa bilo čim u istočnoj Srbiji", ističe Vučić.
On je najavio i rekonstrukciju tzv. Dunavske magistrale.
"Uskoro nam kreće i potpuna rekonstrukcija 70 kilometara puta Donji Milanovac – Kladovo, videćemo da uradimo još Donji Milanovac – Golubac – Veliko Gradište, a onda i do Kostolca i Požarevca i da time otvorimo privredno tu, kako smo je ranije zvali, Dunavsku magistralu", istakao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Za RTB zainteresovani Rusi i Kinezi

Izvor: Beta, 01.Sep.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor zainteresovane ruske i kineske kompanije, ali da ne mora hitno da se proda taj kombinat koji ostvaruje dobre poslovne rezultate zahvaljujući visokoj ceni bakra na svetskom tržištu."Sa...

Nastavak na Beta...

Vučić: Za RTB Bor zainteresovani Rusi i Kinezi

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Sep.2017

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor zainteresovane ruske i kineske kompanije, ali da ne mora hitno da se proda taj kombinat koji ostvaruje dobre poslovne rezultate zahvaljujući visokoj ceni bakra na svetskom...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.