Izvor: B92, 14.Okt.2019, 10:48

Vatreni zvezdaš iz Niške Banje proizvodi ekstremno ljute paprike

Vatreni zvezdaš iz Niške Banje proizvodi ekstremno ljute paprike

Niš -- Elektrotehničar Aleksandar Tanić (34) iz Niške Banje ovih dana privodi kraju berbu čili paprika u svojim plastenicima pored Nišave.

Na imanju koje do pre dve godine bilo prava "džungla" Tanić je ove godine posadio skoro 1.000 strukova ekstremno ljutih paprika, a sav rod preradiće u ektremno ljute "tanijero" sosove.

Proizvodnja ljutih papričica na jugu Srbije ima dugu tradiciju, ali je malo proizvođača koji su poput Tanića posvećeni skoro isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzgajanju te biljke. Tanić je kazao da od kada zna za sebe mnogo voli Crvenu zvezdu i ljutu hranu, te otuda i brojna putovanja na zvezdine mečeve i plastenici sa čili paprikama. Zbog Zvezdinih utakmica, dodao je, spreman je da ode bilo gde u svetu, a zbog ljubavi prema ljutim papričicama počeo je da ih uzgaja.

"Prvo sam posadio 15 strukova, onda 50, a potom sam video da mi je to malo i prošle godine zakupio zapušteno imanje pored Nišave. Posle dvomesečne danonoćne borbe sa rastinjem i korovom zasadio sam čili papričicama dva plastenika dužine 30 i širine šest metara. Ove godine imam četiri plastenika, uglavnom sa čili paprikama i nešto malo paradajza i paprike 'ajvarke'", rekao je Tanić.

Proizvodnju ljutih papričica, Tanić je počeo bez ikakvog prethnodnog iskustva pošto se niko u njegovoj porodici pre toga nije bavio poljoprivredom.

"Otac mi je pružio najveću pomoć i podršku. Sa njim i još nekoliko prijatelja sami smo napravili plastenike i krenuli da ozbiljno radimo. Seme čili papričica sam nabavio iz uvoza. U početku sam se strogo držao uputstava iz priručnika, a sad sam se malo oslobodio i vidim da ne mora baš sve da se radi tako kao što piše u knjigama", istakao je Tanić.

Za papričice koje uzgaja, Tanić je kazao da ne predstavljaju organsku hranu jer ih đubri i veštačkim djubrivom, ali jesu zdrava hrana jer ne koristi "tešku" hemiju.

"Moja ideja je da proizvodim zdrave, ekstremno ljute sosove. Ne zanima me kvantaška proizvodnja i prodaja. Sve što proizvedem, preradim u sos po sopstvenoj recepturi, bez konzervansa. Prošle godine sam napravio 500 bočica za koje sam sam dizajnirao etiketu. Jedan sos je bio kombinacija čili papričica, kruške i vanile, a drugi kombinacija čili papričica, belog grožđa i cimeta", objasnio je Tanić. Za narednu godinu Tanić ima ozbiljne planove, između ostalog i proširenje proizvodnje.

"Zahvaljujući društvenim mrežama otkrio sam da mnogo ljudi u svetu obožava da jede ljutu hranu. Dobio sam već i poziv da učestvujem na festivalu čili sosova i paprika u Australiji. Poslaću im ovih dana svoje sosove, a odlazak ću da ostavim za sledeću godinu", rekao je Tanić.

Za narednu godinu Tanić planira i da pored Nišave otvori klub ljubitelja čili paprike. Ideja mu je da, pored placa koji je uzeo u zakup, uredi obalu Nišave i da napravi kutak gde će se okupljati ljudi koji poput njega vole vatreno ljutu hranu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.