Vanredni poverenik otkrio vlasničku strukturu budućeg Agrokora

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jun.2018, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredni poverenik otkrio vlasničku strukturu budućeg Agrokora

Vanredni vladin poverenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je danas da izglasanu nagodbu podržavaju poverioci s visokim ukupnim udelom u potraživanjima, do 85 odsto.

"Jako smo zadovoljni da smo u zadnjih nekoliko meseci uspeli da dovedemo pisanje same nagodbe do kraja, da su se poverioci među sobom usaglasili i ako uspešno izglasamo nagodbu, što duboko verujemo, možemo u najskorije vreme da počnemo s implementacijom", rekao je Peruško novinarima u Zagrebu.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je otkrio i vlasničku strukturu nove Grupe Agrokor, prema kojoj je najveći suvlasnik ruska Sberbanka s 39,2 odsto. Svi vlasnici obveznice imaju oko 25 odsto, ruska VTB banka 7,5 odsto, a Zagrebačka banka 2,3 odsto.

Među nebankarskim suvlasnicima postoje četiri domaće kompanije: Adris koji će biti deveti najveći pojedinačni akcionar s 1,4 odsto, Franck 1,3 odsto, Saponia 0,6 odsto, koliko će imati i Sokol Marić.

Dobavljači koncerna u proseku će ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 odsto, a finansijske institucije i ostali poverioci do 20 odsto.

Peruško je rekao i da je sa Sberbankom dogovoren model naplate koji zavisi od buduće performanse same grupacije u iznosu od 60 miliona evra, a dogovorena je i mogućnost zamene akcija u Merkatoru - da oni svoj deo u Merkatoru zamene za budući suvlasnički deo u budućem Agrokoru.

Privremeno veće poverilaca u utorak je jednoglasno dalo saglasnost vanrednom povereniku na konačan tekst nagodbe u Agrokoru i ona će sada biti upućena Trgovačkom sudu, koji treba da je odobri.

Nakon što se izglasani tekst nagodbe uputi Trgovačkom sudu on mora u roku od pet do 15 dana da sazove ročište na kojem se održava konačno glasanje, na kojem dve trećine poverilaca s priznatim potraživanjima i oni koji imaju pravo glasa moraju prihvatiti nagodbu.

Kada je poverenici izglasaju, Trgovački sud je mora potvrditi do 10. jula, do kada je predviđeno važenje Leks Agrokora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.