Valjevo dobilo kartu plodnosti poljoprivrednog zemljišta

Izvor: BKTV News, 24.Jan.2018, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo dobilo kartu plodnosti poljoprivrednog zemljišta

U selima gde se mogu uspešno gajiti pojedine vrste voća, ili ratarski usevi subvencije će biti 100 odsto.

Grad Valjevo prvi je u Srbiji koji je uspeo da uradi kartu plodnosti poljoprivrednog zemljišta sa preporukom za gajenje voćarskih i ratarskih kultura i to za svaku od 76 katastarskih opština, koliko ih ima.

"Ova karta, koja je urađena uz podršku Grada Valjeva, stručne regionalne poljoprivredne službe i privrednog društva Agrorazvoj - Valjevske doline, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << treba da nam pomogne da sredstva koja izdvajamo u budžetu za subvenciju razvoja poljoprivrede, a ona iznose preko 430 miliona dinara u ovoj godini, što racionalnije budu iskorišćena,” kaže diplomirani inženjer Nikola Radojičić pomoćnik gradonačelnika Valjeva za Glas zapadne Srbije.

Izrada ove karte je pokazala da se ne mogu u svakoj katastarskoj opštini sa istim uspehom gajiti pojedine vrste voća ili ratarskih useva. Na primer, malina veoma dobro uspeva u jednom od sela Valjevske opštine, dok u drugom ne ili su rezultati koji se postižu u proizvodnji veoma neracionalni.

U ovom istom kraju se može gajiti šljiva koja je jedna od najzastupljenijih vrsta u valjevskom kraju i to veoma uspešno. Slično je i u ratarstvu gde se ne mogu u svakoj katastarskoj opštini uspešno gajiti pšenica, kukuruz, suncokret, soja i druge ratarske kulture.

Nakon izrade karte plodnosti poljoprivrednog zemljišta davaće se i subvencije. U selima gde se uspešno mogu gajiti pojedine voćne vrste ili ratarski usevi subvencija će biti u stoprocentnom iznosu, dok će tamo gde uslovi za gajenje nisu povoljni, te subvencije iznositi svega do 30%, naglašava Radojičić.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.