VUČIĆ S ALTMAJEROM: U Pančevu se gradi fabrika elektromotora, posao za 1.100 ljudi, prosečna plata 1.700 evra

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ S ALTMAJEROM: U Pančevu se gradi fabrika elektromotora, posao za 1.100 ljudi, prosečna plata 1.700 evra

Lepe vesti za Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ministrom za privredu i energetiku Nemačke Peterom Altmajerom.

Predsednik Vučić kazao je da je ponosan što će u Pančevu biti otvorena fabrika elektromotora za upravljače, zaposliti 1.100 ljudi.

- Prosečna plata bruto će biti 2.700, a neto 1.700 evra - najavio je Vučić.

Vučić je kazao da je srećan što je potpisan ugovor o saradnji o dualnom obrazovanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Kod nas će da se popravljaju i održavaju motori za avione, a onda će i da se prave. Potrebno je trogodišnje školovanje za to, i mi pripremamo decu za to. Ukupno 300 miliona evra su vredne ove investicije, biće ih još više. To su Pančevo i Nova Pazova - rekao je Vučić.

Kazao je da je Srbiji Nemačka glavni spoljnotgovinski partner, i da očekujemo više od 5 milijardi trgovinske razmene sa Nemačkom.

- Ukoliko nastavimo sa pravljenjem boljeg ekonomskog ambijenta, očekujem da Srbija napreduje na duing biznis listi, želimo da privučemo još nemačkih investicija. Oni naše ekonomske rezultate priznaju, jer kad Nemci to priznaju, onda je to stvarno priznanje. Četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu. Sa ovakvim nemačkim kompanijama mi ćemo kao što smo prestigli BiH po primanjima, stići ćemo uskoro i Crnu Goru. Mi ne povećavamo tako drastično brzo minimalac kako bismo mogli da privučemo još nemačkih investicija - rekao je Vučić.

- Molim Vas da prenesete pozdrave kancelarki Merkel, mi realno sagledavamo prilike na Balkanu - poručio je Vučić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom za privredu i energetiku Savezne Republike Nemačke Peterom Altmajerom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 22, 2019 at 8:08am PDT

Vučić je rekao da Srbija ima veliki odliv ljudi, ali da se bori da sačuva dovoljno ljudi koliko može.

- Zato mi hoćemo još nemačkih investicija. Mi smo od Nemaca naučili da učimo da radimo više, da budemo disciplinovaniji i odgovorniji. Zato sam rekao da sve što ponude drugi, mi smo spremni da ponudimo više. Neki u regionu prepoznaju da nam se žuri, želimo to da dostignemo da ne bismo izgubili ljude. Neki mladi se već vraćaju, iz Vankuvera se vraćaju koji će da rade na avionskim motorima, njih dvadesetak - kazao je on.

Prema negovim rečima Banat će za pet godina biti jedna od najbogatijih regija u Srbiji zahvaljujući investicijama.

Altmajer je podsetio da se Srbija pre 75. godina oslobodila nemačke okupacije i da je danas naučena lekcija da se osigura dobra budućnost za ljude.

On je kazao da 60.000 radnih mesta u Srbiji zavisi od Nemačke.

- Hvala za ono što su nemački preduzetnici doživeli kod vas ovde. Mi ćemo seu EU doprineti tome da pomognemo za otvaranje poglavlja za pristup u EU. 4,7 milijardi evra je naša trgovinska razmena, to se jako povećalo tokom prošlih godina. Vi mene niste videli ovako radosnog - rekao je on.

Prema njegovim rečima čitav zapadni Balkan ima perspektivu za ulazak u Evropsku uniju, veoma je zahvalan predsedniku Srbije da se u Evropi uvažava njena uloga.

On je kazao da Nemačka Srbiju vidi kao prijatelja i u pregovaranju sa EU i bezviznog režima.

- Nemački ministar privrede putuje po svim zemljama i na Balkanu, da sam se retko susreo sa time da su svi od predsednika, premijera spremni da se bore za invesicije. Vi ste shvatili da pozicija vaše zemlje zavisi od toga da li imate radna mesta - kazao je Altmajer.

Altmajer je kazao da odluka EU da još ne otvori pristupna poglavlja za Severnu Makedoniju i Albaniju nije bila odluka protiv ulaska zapadnog Balakna u EU.

- Bundestag je nedavno glasao za otvarane pristupnih poglavlja. Nemačka podržava Srbiju, to vidite i po delegaciji sa kojom sam došao ovde - rekao je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.