VRTIĆ NA JUGU SKUPLJI NEGO U PRESTONICI? Zašto roditelji iz Aleksinca izdvajaju paprene cifre za obdanište?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2021, 08:57

VRTIĆ NA JUGU SKUPLJI NEGO U PRESTONICI? Zašto roditelji iz Aleksinca izdvajaju paprene cifre za obdanište?

U aleksinačkim vrtićima ukupno je 526 mališana

Cene u aleksinačkim vrtićima najviše su na jugu Srbije, a sa najnovijim poskupljenjem više su i od beogradskih.

Dok Nišlije plaćaju 4.000, Leskovčani najmanje na jugu 3.700, a Beograđani 5.400 dinara, Aleksinčani za boravak dece u vrtićima mesečno izdvajaju 6.200 dinara.

I pre najnovijeg poskupljenja aleksinački vrtići bili su najskuplji na jugu Srbije.

Od januara, od kada je ekonomska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << cena boravka dece u vrtićima 31.000 dinara, roditelji, koji plaćaju 20 odsto od te cene, izdvajaju 6.200 dinara – za oko dve hiljade više nego u ostatku juga Srbije.

Novu ekonomsku cenu, kažu, formirala je stručna komisija. Najveću stavku, 80 odsto, čine plate zaposlenih. Tako cenu najviše podižu vrtići sa malim brojem dece.

- Obdaništa u selima imaju petoro do desetoro dece i to znatno uvećava troškove, a mi nismo spremni da gasimo objekte na seoskom području da bi uspeli da zadržimo stanovnike da se ne iseljavaju - kaže Dalibor Radičević, predsednik opštine Aleksinac.

U ovoj razuđenoj opštini sa 71 selom, pet vrtića je u samom Aleksincu i 22 u selima, gde roditelji sa mnogo obaveza i željom da njihova deca ne budu uskraćena za ono što imaju vršnjaci u gradovima, cenu ne dovode u pitanje.

- Bitno je ako želimo da se ljudi vrate da žive u selu da u tom istom selu imaju mogućnost da školuju decu. Da nije bilo tog vrtića, ja ne bih uspela da završim fakultet - navodi Jelena Petrović iz sela Korman.

.

- Oko trećina roditelja plaća maksimalnu cenu. Moram da napomenem da 82 roditelja ne plaćaju uopšte, oslobođeni su troškova, a svi ostali imaju olakšice u plaćanju - ističe Violeta Popović, direktorka Predškolske ustanove "Lane" u Aleksincu.

Zbog epidemije manje dece dolazi u vrtiće, a u prošloj godini umanjeni su i transferi iz Republike, što je takođe uticalo na konačnu cenu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.