VETRENJAČE KRASE SRBIJU Prvi vetropark za zelenu energiju

Izvor: Blic, 12.Nov.2015, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VETRENJAČE KRASE SRBIJU Prvi vetropark za zelenu energiju

Srbija je danas dobila prvi vetropark u Kuli koji je izgradila kompanija MK “Fintel Vind”. Reč je o postrojenju koje se sastoji od tri vetrenjače visine 178 metara u čiju izgradnju je uloženo 15 miliona evra.

Izvršni direktor MK “Fintel Vind” Ticijano Đovaneti rekao je da je ovaj događaj od ključnog značaja za sektor energetike u celoj Srbiji.

- Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola koje je trajalo sedam godina, uspeli smo da završimo ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << projekat. Mi se nećemo zaustaviti na ovome, nego ćemo nastaviti sa izgradnjom novih vetrenjača već u narednih nekoliko meseci. Od rada vetroparka koristi će imati svi, i država i društvo i mi, ali i potrošači - rekao je Đovaneti.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i ministar energetike Aleksandar Anić koji je posebno bio oduševljen time što Srbija konačno ima vetropark.

- Većina nas koja je imala priliku da se susretne sa vetrenjačama u inostranstvu, bila je ljubomorna zbog toga što ih oni imaju, a mi ne. Danas Srbija dobija svoj prvi vetropark i ja sam uveren da je to samo početak ostvarivanja našeg plana za razvoj zelene energije. Očekujemo da će njen udeo sa sadašnjih 21 odsto skočiti na 27 odsto i to je naš plan - rekao je Antić.

On kaže da će već u martu početi izgradnja vetroparka snage 6,6 megavati pored Vršca, a da će u narednom periodu Srbija dobiti između 160 do 170 novih vetrenjača koje će biti izgrađene najviše u Vojvodini, ali i uz sliv Dunava.

- Ovo je veliki dan za Srbiju. Danas pravimo jedan tehnološki iskorak. Ja sam posebno srećan, jer nije mala stvar dobiti vetropark u svom mandatu - rekao je Antić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.